2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Svédországban is megerősödhetnek a bevándorláskritikus pártok

Az Európai Unió országai közül lesz ősszel egy nagyon érdekes választás, méghozzá Svédországban, ahol a romló közbiztonság és a bevándorlás a legfontosabb közéleti téma.

Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta: kutatásukból kiderült, hogy a svéd társadalom az elmúlt évtizedekben nagyon „érdekessé vált”. Gyakorlatilag egy felülről lefelé vezényelt nyitottság az, ami végigfutott a társadalmon. Kifejezetten a nemzet karakterének részéve tették ebben az időszakban a multikulturalizmust, a toleranciát és a nyitottságot.

Hozzátette: ezt nagyon sokáig egyetlen politikai erő sem merte megkérdőjelezni, nem is beszélve a médiáról és a véleményvezér körökről. Ez mára már jól láthatóan megváltozott, ugyanis egyes politikai szereplőknek ez igenis életképes stratégiának bizonyul. Kellő szavazói támogatottságot tudnak gyűjteni ahhoz, hogy meg tudják kérdőjelezni az évtizedes konszenzust.

Orbán Balázs véleménye szerint Svédországban az olaszokéhoz hasonló földrengésszerű változásra nem kell számítani, ugyanakkor meg fognak erősödni azok a pártok, amelyek a svéd migrációs politikát alapjaiban kérdőjelezik meg.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy például Nagy-Britanniával, Franciaországgal és a Benelux államokkal ellentétben a svédeknél az elmúlt évszázadokban nem volt jellemző az idegen civilizációkból irányuló tömeges bevándorlás. Az elmúlt évtizedek migrációja a svéd jóléti állam kiépülésével van összefüggésben az igazgató szerint.

Hirado.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató