2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Tovább erősödött Salvini pártja Olaszországban

Tovább erősödött a jobboldali, bevándorlásellenes Liga népszerűsége Olaszországban a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint.

Olaszországban március 4-én tartottak országgyűlési választásokat, melyen a legtöbb szavazatot a jobboldali pártszövetség (Liga, Forza Italia, Olasz Testvérek) szerezte, a legnagyobb párt azonban a baloldali populista Öt Csillag Mozgalom lett, ami patthelyzetet teremtett a kormányalakítási tárgyalások során.

Matteo Salvini, a jobboldal legerősebb pártjának vezetője a választások óta többször leszögezte, hogy a pártszövetségük továbbra is egységes, így szó sem lehet róla, hogy bármelyik jobboldali pártot megkerüljék a tárgyalások során. Az Öt Csillag Mozgalom vezetője, Luigi Di Maio ugyanakkor hallani sem akar a Berlusconi-féle Forza Italiáról, sem pedig az Olasz Testvérekről. Emiatt már az is felvetődött, hogy új választások kiírására volna szükség.

A jelenlegi patthelyzet viszont a bevándorlási válság által sújtott országban egyértelműen a jobboldalnak kedvez, ezt bizonyítja, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint tovább erősödött a Liga (korábban Északi Liga) tábora.

A Demos által publikált felmérés szerint az Öt Csillag Mozgalom jelenleg 33 százalékon, a Liga öt százalékot erősödve 22 százalékon áll. Őket követi a baloldali Demokrata Párt (18%), majd a Forza Italia (13%) és az Olasz Testvérek, amely 4 százalékon áll.

Az olasz választási rendszer értelmében a kormányalakításhoz elegendő lenne a választásokon való 40%-os eredmény elérése, amelyhez nagyon közel került a közvélemény-kutatások alapján a jobboldali pártszövetség, hiszen a Liga, a Forza Italia és az Olasz Testvérek összesen 39 százalékon állnak.

A választók a kormányalakítási tárgyalások sikertelensége miatt egyértelműen a baloldali populistákat okolják.
888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató