2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

A szerbiai lakosság több mint fele nem támogatja az európai uniós csatlakozást

Habár elméletileg a szerbiai lakosság több mint fele támogatja az EU-tagságot, a Ninamedia közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése szerint  az európai uniós belépésről tartandó népszavazáson a lakosságnak  kevesebb, mint fele (azaz 49,5% -a) szavazna igennel – jelentette a Beta.

A felmérés azt is kimutatta, hogy az uniós tagságot jobban támogatják az idősebb emberek, mint a fiatalok, illetve a nők, mint a férfiak, valamint a belgrádiak és a délvidéki lakosok, mint a szűkebb szerbiaiak.

A felmérés szerint a polgárok 62 százaléka úgy véli, hogy Szerbia számára előnyös az EU-val való együttműködés, és ez a meggyőződés a legelterjedtebb a legfiatalabb lakosok körében.

Ugyanakkor az EU-s csatlakozás támogatottsága a leggyengébb épp  a fiatalság körében – csupán a fele támogatja, a legerősebb pedig az idősek körében.

Ami az EU tagállamaihoz való viszonyt illeti, a szerbiai polgárok Németországban, Görögországban, Spanyolországban és Ausztriában látják  Szerbia legjobb uniós barátjait, a legnagyobb ellenségnek pedig Horvátországot, Nagy-Britanniát, megint Németországot és Franciaországot.

Délhír
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató