2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Akár pofára is eshetnek a Jobbik néppártosodott vezetői

Nem csak a radikális irányvonalat képviselő Toroczkai László – Dúró Dóra páros miatt fájhat a feje a néppártosodást támogató jobbikos vezetőknek: portálunk úgy értesült, a Jobbik alapszabálya a változtatástól számított egy hónapon belül megtámadható. Mivel legutoljára április 28-án módosítottak az alapszabályon, az elvileg május 28-ig megtámadható, ez pedig új fényt vet például arra a legutóbbi határozatra is, melyben a régi, radikális vonalat támogató egyik alapszervezet feloszlatását rendelte el a párt országos elnöksége. Közben az Origo arról írt, hogy Vona Gábor és bizalmasai mindent megtesznek azért, hogy befolyással legyenek a szombati elnökválasztásra.
A Jobbik székesfehérvári alapszervezete kedden sajtóközleményben tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy a leköszönő pártvezetés – amelyről köztudott, hogy Vona Gábor bizalmasaiból áll – egy nemrég kelt határozattal haladéktalanul feloszlatta a szervezetet. Ennek oka a székesfehérváriak szerint abban keresendő, hogy határozottan kiálltak a most hétvégén esedékes tisztújító kongresszuson elnökként és elnökhelyettesként induló, a radikális vonalat képviselő Toroczkai-Dúró páros mellett.
A mindenféle fellebbezés és indoklás nélküli oszlatás lehetőségét a párt vezetősége a 2018. április 28-i kongresszuson iktatta az alapszabályba, akkor, amikor több alapszabály-módosításról is döntöttek. Csakhogy portálunk úgy értesült, a Jobbik párttörvényének értelmében az alapszabály egy hónapon belül megtámadható. Így, ha valamelyik jobbikos május 28-ig megtámadja az alapszabályt, elképzelhető, hogy veszélybe kerül a társelnöki pozíció legitimitása, az elnökválasztás hitelessége vagy éppen a radikális alapszervezet(ek) feloszlatásáról szóló határozat is.

VONA ÉS BIZALMASAI IRÁNYÍTJÁK AZ ELNÖKVÁLASZTÁST

Miután a Jobbik csúfos vereséget szenvedett az április 8-i választáson, Vona Gábor pártelnök lemondott posztjáról. A megüresedett pozícióért megindult a hatalmi harc, a párt pedig két táborra szakadt: a Vona Gábor-féle, úgynevezett baloldalra tolódás politikájának követőire, valamint a „pártjukat visszavenni szándékozó” radikálisokra. Előbbit a bukott pártelnök által kijelölt Sneider Tamás-Gyöngyösi Márton, utóbbit Toroczkai László-Dúró Dóra-páros vezeti.
Tehát van egy hivatalos elnökjelölt Sneider személyében, és van egy alulról építkező, nehezebb helyzetben lévő vezető aspiráns, akit Toroczkai Lászlónak hívnak
írja az Origo. A portál szerint a két tábor között valóságos szakadék van, mind ideológiai, mind szervezetirányítási, mind pedig a „Merre tovább, Jobbik?” kérdésekben. Az elmérgesedett helyzetet a radikálisoknak sikerült megfejelniük, amikor látványosan a párt egységéről kezdtek el értekezni, azaz szerintük benne van a pakliban a pártszakadás. Hogy mekkora a tét, jól mutatja, hogy a radikálisok növekvő népszerűsége miatt az elmúlt napokban olyan eszközökhöz nyúlt a Vona-féle szárny, mint amiről fentebb is írtunk, nevezetesen a radikális alapszervezetek feloszlatásához.
A történteknek meglehetősen erős üzenete van, és elrettentőleg hathat a párt tagjaira
– véli az Origo, akinek Horváth-Tancsa Ágnes, a Jobbik székesfehérvári alapszervezetének korábbi elnöke is azt nyilatkozta, hogy feloszlatásukkal egyértelműen példát akartak statuálni. Esetében sikerrel jártak Vonáék, hiszen a politikus kijelentette, hogy ő és többi székesfehérvári jobbikos a jövőben egy egyesület keretén belül fog tevékenykedni.

 NEM CSAK SZERVEZETFELOSZLATÁSOKKAL OPERÁLNAK

Az Origo birtokába jutott információk szerint a néppárti szárny erős nyomás alá kezdte helyezni az alapszervezetek vezetőit:
Vona Gábor és egyik legfőbb bizalmasa, a Jobbik pártigazgatója, Szabó Gábor telefonon kezdte el győzködni a párt középvezetőit, hogy a megfelelő személyeket jelöljék a kongresszusra. Állítólag több esetben azt is belebegtették, hogyha valaki Toroczkai mellé áll, akkor az később repülni fog a pártból
– írja a portál.

NOVÁK ELŐD MÁR VISSZALÉPETT AZ ALELNÖKSÉGTŐL

Az erőszakos nyomásgyakorlás a Vona által a párt elnökségéből kitessékelt Novák Elődnél is elérte a célját, aki közösségi oldalán jelentette be, hogy visszalép az alelnökjelöltségtől, mert a Jobbikon belüli riválisok erősen támadják személyét, és nem szeretné, ha ezek a „hazug vádak” gyengítenék a Toroczkai-Dúró vezetőpáros megválasztását. Szerinte suttogó propaganda indult ellene, hogy házaspárként mindketten képviselők lettek Dúró Dórával. Mint írta, „a pártközpont” azt is terjeszti róla, hogy felesége az ő embere, tehát csupán egy báb. A radikális politikus szerint azonban Dúró autonóm lény, aki a maga útját járja.

GYÖNGYÖSI MÁRTON NYITNA A BALOLDAL FELÉ

Közben a Vona-szárny szimbolikus alakja, a pár éve még a zsidókat listázni akaró Gyöngyösi Márton is üzent a párt házi médiájában, a Zsúrpubiban Toroczkaiéknak:
nagyon sajnálatosnak tartom, hogy egyes párton belüli körök részéről rendre felütik a fejüket rosszindulatú, kifejezetten a párt egységének megbontására irányuló üzengetések, egyes esetekben jól tetten érhető belső szivárogtatások.
Gyöngyösi egyúttal megvédte Vona Gábor politikáját, szerinte teljesen egyértelmű és érthető, hogy a Jobbik mit miért csinál. A portál azon kérdésére, hogy változtat-e a Jobbik a balliberális ellenzéki pártokkal való együttműködési stratégiáján, nem adott egyértelmű választ. Azt viszont elmondta, a választási eredmény tükrében valamin egész biztos változtatni kell. Az Origo szerint ezzel lényegében szóban nyitott a baloldal felé. Pedig nemcsak a Vona-féle néppártosodási politika bukott rendkívül nagyot, hanem az egykori pártelnök egyik legfőbb kampányeleme, a béruniós aláírásgyűjtés is.
két héttel a határidő lejárta előtt a szükséges egymillió aláírásból Európa-szerte 36, Magyarországon 29 ezret sikerült online összegyűjteni.
–  írta meg a Magyar Idők. A lap úgy tudja, a Jobbiknak a papíralapú és az internetes aláírásokkal együtt sem sikerült 150 ezernél több támogatót megnyerni.Forrás: Origo, Magyar Idők, Vezető kép: MTIPestisrácok.hu - Szecskó Petra
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató