2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Ungár Péter belengette a Jobbikkal való együttműködést

Ha a Jobbik folytatja a távolodást saját, radikális múltjától, a stratégiai együttműködés nemcsak lehetséges, de szükséges is lehet – nyilatkozta Ungár Péter a Heteknek. Az LMP elnökségi tagja az interjúban arról is beszélt, hogy szerinte mi a saját felelőssége abban, hogy a Fidesz-KDNP ismét kétharmados győzelmet aratott.  
Hosszabb interjút készített a Hetek Ungár Péterrel, akit a párt belharcairól, a választási eredményről, Ron Werberről, az MSZP-ről és a Jobbikról is kérdezett a portál.
A fizikai erőszakot leszámítva egy demokratikus berendezkedésű párt működésének természetes velejárója, ami most az LMP-ben történik
– mondta az elmúlt időszakról az LMP elnökségi tagja, aki Schiffer András távozásáról is beszélt az interjúban. Arról, hogy szerinte milyen ideológiai viták vezettek az LMP-alapító kilépéséhez, Ungár úgy fogalmazott:
Bár nem redukálható ez a kérdés kettőnk személyére, tagadhatatlan, hogy mondjuk kettőnk között volt egy ideológiai különbség is. Én nála sokkal kevésbé vagyok baloldali, mást gondolok egy sor külpolitikai kérdésről, mint ő. Más az Izraelhez vagy éppen a NATO-hoz fűződő viszonyunk. András erősen globalizációkritikus, én pedig azt gondolom, hogy egy magyar országgyűlési képviselőnek nem a világ gondjait kell megoldania, hanem Magyarország problémáit.
A képviselő a Jobbikról azt mondta: „Ha a Jobbik folytatja a távolodást saját, radikális múltjától, a stratégiai együttműködés nemcsak lehetséges, de szükséges is lehet”. Ennek okát abban látja, hogy a baloldali pártok alig-alig léteznek vidéken, így ma országos ellenzéki politizálás nem képzelhető el a Jobbik nélkül.
Érdemes megnézni, hogy hány választókerületben lett második a Jobbik és hányban az MSZP vagy a DK. Ebből a realitásból egyértelműen az jön, hogy a Jobbikkal kell együttműködni, természetesen akkor, ha erre a Jobbik hajlandó.
– tette hozzá Ungár Péter, aki azt is elárulta, elsősorban külpolitikai kérdésekben van értelme az együttműködésüknek. A politikus arról is beszélt, hogy szerinte „Orbán Viktor főként azért nyerte meg a választást, mert azt tudta a kampányban megmutatni, hogy a Fidesz van a nép pártján, az ellenzék meg a globális elit pártján.”
Ebbe nem szabad újra belecsúsznunk.
Az ellenzék választási vereségével kapcsolatban pedig azt mondta: a fideszes kétharmad „közös veresége az egész ellenzéki oldalnak, ebben mindannyian benne vagyunk, mindenkinek megvan ebben a felelőssége, nekem is”. Saját felelősségét abban látja, hogy a kampány végén részben az ő hibájából a baloldali pártok belecsúsztak „a nyilvánosság előtt zajló visszalépős bohóckodásba”.
Nyilván nem vagyok elégedett, hiszen a választás eredménye mégiscsak kétharmados Fidesz-győzelem lett. Abból a szempontból sem vagyok megelégedve, hogy szerintem az LMP érhetett volna el jobb eredményt.
Elégedettségre legfeljebb az ad okot, hogy nem lett igaza azoknak, akik Schiffer András visszavonulásakor temették az LMP-t, hiszen nemcsak bekerültünk az új Országgyűlésbe, de szavazatszámban a legjobb eredményt értük el – tette hozzá.A teljes interjú a Hetek pénteken megjelent számában olvasható.Forrás: Hetek, Fotó: PSPestisrácok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató