2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A német keresztény egyházak mentik meg a kitoloncolás elől a migránsokat

A német protestáns és katolikus egyházak idén eddig közel 500 migránst mentettek meg a kitoloncolástól. Az AfD emiatt már szót emelt az egyházak "humanitárius" akciói miatt.
  A német belügyminisztérium tájékoztatása szerint a keresztény egyháznak eddig 498 kitoloncolást sikerült megakadályoznia azzal, hogy egyházi menedéket nyújtottak a migránsoknak. Tavaly összesen 1 478, 2016-ban pedig 527 ilyen esetre került sor. 2015 februárjában  a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) nem hivatalos megegyezést kötött a protestáns és a katolikus egyházakkal, miszerint egyes egyházi képviselők újboli megfontolásra küldhetik a kitoloncolásra váró migránsok ügyeit és menedékjogot adhatnak nekik. A müncheni bíróság ezzel kapcsolatosan nem rég mondta ki, hogy a BAMF felülírhatja az egyház menedékjogát.
A német keresztény egyház dönthet arról, hogy melyik menekültkérelemért folyamodó bevándorlónak ad menedékjogot, de a hatóságokat értesíteniük kell róla. Az AfD sürgeti, hogy a minisztérium, a BAMF, a tartományi kormányok és az egyház képviselői sürgősen üljenek össze átbeszélni a helyzetet, hogy ne kerüljön sor több visszaélésre. A Bajor Tartományi Szociális Bíróság ítélete szerint az egyházi oltalom alatt álló menedékkérők jogosultak a szociális ellátásokra. Ezen nem változtat az a körülmény se, ha jogerős határozat született a kiutasításukról. Az egyházi menedéknek ugyan nincs világi jogalapja, de a de facto állami elismerés, tehát a tény, hogy a hatóságok nem szereznek érvényt a kiutasításról szóló határozatoknak, holott ezt akár kényszereszközök alkalmazásával is megtehetné, megszünteti a tartózkodás jogellenes jellegét. Az egyházi menedékjog sok évtizednyi kihagyás után 1983-ban lett újra téma Németországban. Akkor egy török férfinak, Cemal Kemal Altunnak akartak menedéket adni, akit kitoloncolás fenyegetett. A férfi végül öngyilkosságot követett el. Ugyan ebben az évben egy berlini lelkész nyújtott egyházi menedéket egy libanoni családnak a parókiáján. Egyébként egyetlen hatályos német jog sem ismeri az egyházi menedék intézményét, még is vita tárgyát képzi.
Jogtalanul osztogatták a menekültkérelmeket
Mindeközben kiderült, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) brémai kirendeltségének volt vezetője menedékjoghoz juttatott nagyjából 2000 olyan menedékkérőt, akik a szabályok szerint nem szorultak volna a német állam védelmére. Az illető ellen korrupció gyanúja miatt eljárás indult. A Brémában feltárt szabálytalanságok nyomán indított ellenőrzés alapján az 50 kirendeltség közül 10-nél állapították meg, hogy az elfogadott menedékjogi kérelmek aránya 10 százalékot meghaladó mértékben eltér az országos átlagtól, ezért ezeknél a kirendeltségeknél vizsgálatot indítanak, összesen 8500, szúrópróbaszerűen kiválasztott menedékjogi eljárást tekintenek át.
888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató