2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Negyedjére is: autonómiát Székelyföldnek!

Nem csüggedt el a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a román szenátus keddi döntése miatt, újra beterjesztik Székelyföld területi autonómiájának statútumtervezetét.

a román szenátorok a keddi napon elgáncsolták a székely autonómiát.

Az SZNT által kidolgozott törvénytervezet helyreállítaná a székeket, regionális döntéshozatalt és önkormányzást vezetne be, valamint hivatalossá tenné a magyar nyelvet a Hargita, Kovászna és Maros megye egy részét magába foglaló történelmi Székelyföldön.

A szenátus döntése azonban nem tántorította el az SZNT-t: a szervezet elnöke, Izsák Balázs szerdai marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy negyedjére is benyújtják a törvénytervezetet. Úgy vélte: nem tekinthető kudarcnak a tervezet parlamenti leszavazása, hiszen a román politikai osztály ellenérvei a további küzdelem kiindulási pontjai lehetnek.

Ezek az ellenérvek jelzik, hogy a székely közösség erkölcsi és szellemi fölényben van a román politikai osztállyal szemben”

– mondta Izsák Balázs.

A tervezeten nem módosítanak, mivel Izsák Balázs szerint az állam egységére nem lehet hivatkozni az autonómia ellen, mint ahogy arra sem, hogy „etnikai alapú autonómiának” tekintse a román politika a székelyföldi törekvéseket.

Az elnök úgy vélte, az SZNT autonómiatervezetét nem azért utasította el a törvényhozás, mert hibát talált volna benne, hanem mert tévesen értelmezi a román alkotmányt. Ezért nem a törvénytervezet módosítása, hanem az ellenérvek szétszedése a feladat – összegzi Izsák Balázs szavait Maszol.

888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató