2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Merkel a bukás szélén – törvénytelen volt a határnyitás?

Merkel most nem tudja levakarni magáról a felelősséget, hiszen már tavaly tiszta képpel rendelkezett arról, hogy a bevándorlási és menekültügyi hivatalban micsoda elképesztő állapotok uralkodnak. Az AfD szerint, ha az alkotmánybíróság kimondja, hogy törvénytelenség történt a határ védtelenül hagyásával, akkor „Merkel a másodperc töredéke alatt fog megbukni”.

Merkel kancellár 2015-ös „Willkommenskultur”-ja mára megrendítette Németország politikai centrumát és destabilizálta Közép-Európát Bécstől egészen Rómáig. „Iszlamista szélsőséget importálunk, arab antiszemitizmust, más népek nemzeti- és etnikai konfliktusait, valamint ezeknek az embereknek a tőlünk eltérő társadalmi- és törvényi felfogását. A német biztonsági szervek képtelenek kezelni ezeket a behozott biztonsági problémákat és a német közvélemény erre adott reakcióit.” Érett és őszinte sorok ezek abból a titkosszolgálati helyzetértékelésből, amelyet a Die Welt szivárogtatott ki 2015 október 25-én.

Leszakad a mennyezetA német politikai osztály feje tehát pontosan tisztában volt már két és fél éve, hogy destruktív és felelőtlen politikája milyen végeredménnyel fog járni hazája és kontinensünk számára. Ezek után pedig már végképp nem lehetünk meglepve, hogy egy tegnapi kiszivárogtatás szerint a kancellár már tavaly tiszta képpel rendelkezett arról, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalban (BAMF) micsoda elképesztő állapotok uralkodnak. A BAMF korábbi vezetője, Frank-Jürgen Weise ugyanis 2017-ben kétszer is közvetlenül tájékoztatta Merkelt az intézmény túlterheltségéről, a lepusztult IT-ről és a szervezeti káoszról. Merkel ez alkalommal nem tudja magáról a szokásos módon levakarni a felelősséget, ugyanis a BAMF irányítását 2015 őszén saját hatáskörbe, a kancellári hivatalhoz vonta.

Az új információ csupán tovább dagasztja a botrányt Németországban azután, hogy április végén kiderült, korrupció gyanúja miatt eljárást indított Bréma ügyészsége a BAMF helyi kirendeltségének volt vezetője ellen. A kirendeltség volt vezetője menedékjoghoz juttatott nagyjából 2000 olyan menedékkérőt, akik a szabályok szerint nem szorultak volna a német állam védelmére. A bevándorlók döntő többségének ráadásul nem is a brémai hivatalban kellett volna menedékkérelmet beadnia, azonban módszeresen a tartományi rangú észak-németországi városba irányították őket.

A Brémában feltárt szabálytalanságok nyomán indított ellenőrzés alapján az 50 kirendeltség közül 10-nél állapították meg, hogy az elfogadott menedékjogi kérelmek aránya 10 százalékot meghaladó mértékben eltér az országos átlagtól, ezért ezeknél a kirendeltségeknél vizsgálatot indítanak, összesen 8500, szúrópróbaszerűen kiválasztott menedékjogi eljárást tekintenek át. Egyes kirendeltségeknél ráadásul szokatlanul sok, más kirendeltségeken szokatlanul kevés menedékkérő kapott valamilyen maradásra jogosító iratot.

Vérszagra gyűl az ellenzék

sorozatos törvénysértés után most a kancellárnak a parlament plénuma előtt kell számot adnia a szétesett projektről. A koalíciós partner szociáldemokrata SPD szerint Merkel „csődöt mondott”. Az ellenzék érzi a vér illatát, ezért a szabaddemokrata FDP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követeli, amely 2014-től vizsgálná Merkel migráns- és menekült-politikáját.

Az AfD pedig egyenesen az alkotmánybírósághoz fordult, mivel 2015 szeptemberben Merkel úgy nyitotta meg Ausztria irányából az államhatárt, hogy ebbe a döntésbe nem vonta be a parlamentet. Az AfD szerint, ha az alkotmánybíróság kimondja, hogy törvénytelenség történt a határ védtelenül hagyásával, akkor „Merkel a másodperc töredéke alatt fog megbukni”.

Káncz Csaba jegyzete - Privatbankar.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató