2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Az igazság! Zacher a sajtót használta a menekülésre, mert alulmaradt volna

SZÁMÍTOTTAK ZACHER FELMONDÁSÁRA

A FŐORVOS TÁVOZÁSÁVAL TÖBBEN IS VISSZATÉRHETNEK A HONVÉDKÓRHÁZBA
Beadta a felmondását Zacher Gábor, a Honvédkórház sürgősségi centrumának vezetője, bár az intézmény vezetői már korábban döntöttek arról, hogy nem hosszabbítják meg az év végén lejáró szerződését. Miután értesültek a döntésről, több orvos is úgy határozott: marad a Honvédkórházban, sokan ugyanis Zacher miatt akartak távozni.
Már korábban döntés született arról, hogy nem hosszabbítják meg Zacher Gábor szerződését, aki eddig a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának (SBC) vezetője volt – reagált a Honvédelmi Minisztérium, miután a sajtóban elterjedt a hír, hogy a főorvos beadta felmondását. A kórházban dolgozó, nevük elhallgatását kérő orvosok szerint a kórház nem lepődött meg Zacher Gábor lépésén, számítottak a felmondására, mert tudták, hogy csak a megfelelő alkalomra vár. Nem akart ugyanis kockáztatni, hogy esetleg alulmarad az általa eddig betöltött posztért folytatott versenyben.
A minisztérium közölte, a főorvos határozott idejű vezetői szerződése ez év végén jár le. Úgy tudjuk, a beosztás betöltésére pályázat kiírását tervezik, ez juthatott Zacher Gábor fülébe, ezért a sajtó által teremtett felfokozott hangulatot kihasználva beadta a felmondását. A főorvos – jó sajtókapcsolatait kihasználva – most sértettségétől vezérelve negatív színben tüntette fel eddigi munkahelyét és az ottani körülményeket. „Nem tudok elszámolni a lelkiismeretemmel, hogy ilyen állományprobléma, ilyen felszerelésügyi gondok mellett a betegellátást folytassam. Hatalmas terhelés nehezedett a sürgősségi osztályra, leamortizálódott a felszerelés, olyan mennyiségű beteget kellett ellátni, amiért a személyügyi minimumfeltételek 60 százalékával egy centrum nem tud felelősséget vállalni” – magyarázta döntését. Ezzel szemben a főorvos néhány héttel korábban még a legnagyobb elismeréssel szólt a kórház dolgozóinak elkötelezettségéről és a gyógyítás körülményeiről. Zacher elismert szakember, de hogy jó vezetője volt-e a sürgősségi centrumnak, arról megoszlanak a vélemények. Értesüléseink szerint vezetésének négy és fél éve alatt – többek között miatta is – legalább kétszáz szakember távozott az SBC-ről. Lapunknak több orvos is úgy nyilatkozott: miután megtudták, hogy Zacher felmond, visszalépnek távozási szándékuktól. Korábban távozott kollégáik pedig úgy nyilatkoztak, hogy ha nincs ott a főorvos, elképzelhetőnek tartják, hogy visszatérnek a Honvédkórházba.

A doktor a közelmúltban még dicsérte a körülményeket Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kincses Gyula egészségpolitikus, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet korábbi főigazgatója Facebook-oldalán úgy kommentálta a felmondást, hogy „Zacher Gábor fantasztikus mint a szenvedélybetegek tévédoktora, de (…) nem ért a kórházi osztály vezetéséhez. Azt remélem, mindenki számára jól döntött, hogy visszatalál régi, sikeres szerepébe ezután a szerencsétlen epizód után.” A Honvédkórházban egyébként a sajtóhírek ellenére sincs szó tömeges elvándorlásról – erősítette meg információinkat az intézmény. Közölték: a kórházban a létszámhiány nem nagyobb, mint más egészségügyi intézményben, és folyamatosan biztosítják a betegek biztonságos ellátását. Információnk szerint az SBC vezetésére olyan utódot szeretnének, aki konkrét szakmai programmal rendelkezik, amelynek segítségével kedvező irányú változás állhat be az osztály működésében. Forrás: Magyar Idők 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató