2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Futballünnep: Fradi-Újpest | Pokol a stadionban, telt ház lesz a meccsen

Bárhogy is álljon a két csapat a tabellán, és bármilyen is legyen a körítés a foci körül, a Fradi-Újpest (vagy Újpest-Fradi) a mindenkori legfontosabb meccs Magyarországon.
Az idei bajnokság első derbije a 224. bajnoki mérkőzés lesz a két csapat között. Ezzel egyébként ez a legtöbbször előforduló párosítás a magyar első osztály történelmében, és ez természetesen nem is meglepő. Hiszen a két legnépszerűbb klubról van szó, eredményesség tekintetében is az első és a harmadik játszik egymással, az örökranglistán csak az MTK fér be a Fradi és az Újpest közé. A két klub a legpatinásabb magyar focicsapatok közé tartozik, mindkettőt a 19. században alapították (1885 és 1899). Az Újpest konkrétan a legrégebbi, ma is regnáló csapat, de az FTC-t is csak az MTK (1888) előzi meg az NB I-ben (profi szinten pedig még a harmadosztályban vitézkedő III. Kerület (1887)) az alapítás évét tekintve.Az már a héten kiderült, hogy ismét teltház előtt játszik majd egymással az UTE és az FTC. Ez nem ritka, de nem is törvényszerű, volt már olyan, hogy 5 ezer fő alatt maradt a nézőszám egy derbin, ám szerencsére ez most nem lesz így.
Ez az a meccs, ami a legtöbb nézőt mozgatja meg a magyar bajnokságban. Ez így van már hosszú évtizedek óta, a két klub közötti rivalizálás számít a legnagyobbnak, de nem a legrégebbinek. Az MTK és a Fradi csatája nem véletlenül az örökrangadó, az az ellentét az 1920-as évekig vezethető vissza, míg az Újpest és a Fradi között az 1950-es években kezdődött az igazi gyűlölködés. A Fradi évtizedekig számított ellenzéki csapatnak, míg az Újpest sokáig a belügyé volt. Az elmúlt évtizedekben mindkét klub tábora erősen jobboldalinak számított, ez így van ma is, ám a kocka olyan értelemben már megfordult, hogy az FTC az egyik, ha nem a legkevésbé ellenzékibb csapat, míg az Újpest egyike annak a két klubnak, mely nagyjából piaci alapon működik. Az ellentétnek főleg a '90-es években, és a 2000-es évek első felében elég durva megnyilvánulásai is voltak verekedések, balhék, rendbontások formájában. Az utolsó nagy balhé 2013-ban volt, a legdurvább időszak pedig 1998 és 1999 volt. A Fradi–Újpest összecsapásoknak jellegzetessége, hogy nem számít, hogy áll a két csapat a tabellán. A legutóbbi időkből jó példa erre az első olyan derbi, amit a Groupama Arénában rendeztek meg. Abban az évben a Fradi utcahosszal lett bajnok, ám az új stadionban először az Újpest tudott nyerni vendégként. A legnagyobb különbség a két együttes meccsén egy 11–1 arányú Fradi-győzelem volt (abban az évben az Újpest lett a bajnok), míg a közelmúltból a 2010-es Újpest–Ferencváros 6–0 a legnagyobb arányú győzelem.
A mai derbit Andó-Szabó Sándor vezeti, ő korábban nem fújt még a két együttes találkozóján. A mérkőzés 19:30-kor kezdődik a Groupama Arénában. A meccset az FTC az első, az Újpest a hetedik helyen várja.
Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató