2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Ismét állt a bál Párizsban: Könnygáz- és füstgránátokat is bevetettek

Újra összecsaptak a sárgamellényes tüntetők a rendőrökkel Párizsban. Az immár kilencedik alkalommal utcára vonuló demonstrálók füstgránátokkal szerelkeztek fel, a rendőrök pedig könnygázgránátokat vetettek be az oszlatásnál. Több francia nagyvárosban van tiltakozás, a hatóságok országszerte 80 ezer egyenruhást vezényeltek ki a rendbontások megelőzésére,- tudjuk meg a Hír Tv beszámolójából.
Ismét könnygázt vetett be a francia rendőrség Párizsban a sárgamellényes tüntetőkkel szemben, miután azok köveket és más tárgyakat dobáltak feléjük. Újra az utcára vonultak a tiltakozók Franciaország-szerte, az elnök adókedvezményekre vonatkozó ígéretei ellenére. A demonstrálók komoly változásokat követelnek a francia gazdaságpolitikában, ami szerintük a gazdagoknak kedvez.  
A hatóságok Párizsban páncélkocsikat és lovasrendőröket is az utcákra vezényeltek – erőszakos tiltakozásokra számítanak, annak ellenére, hogy a mozgalom egyik vezéralakja mást mondott.
„Békét akarunk. Betartjuk a szabályokat, ezért reméljük, minden rendben zajlik majd. A mi részünkről tudjuk, hogy minden rendben lesz, remélem semmi nem fog az utunkba állni”
– mondta Eric Drouet, a Sárgamellényes Mozgalom aktivistája. https://youtu.be/D2mLVK0YMcA A hónapok óta tartó tiltakozást Emmanuel Macron azzal csillapítaná, hogy január 15-vel három hónapos nemzeti vitát indít, amely során az állampolgárok kifejezhetik követeléseiket. A konzultáció három témaköre az adók, a környezetbarát energia, valamint az intézményi reformok és az állampolgárság. Ezekben az ügyekben fórumokat is szerveznek országszerte, illetve interneten is várják a véleményeket. A sárgamellényesek azonban nem bíznak benne, hogy a lakosság véleménye érdemi változást hoz a kormány politikájában. „Nem várunk sokat a nemzeti konzultációtól. Macron már világosan megmondta, hogy bizonyos dolgokat nem fog újragondolni, úgyhogy láthatjuk merre tart ez a vita. Csak arról van szó, hogy le akarja csillapítani az embereket, miközben nem ad nekik semmit” – tette hozzá Eric Drouet. https://youtu.be/5qqfy6mXAm8 A tüntetők egyik fő követelése, hogy petíciók útján civilek is kezdeményezhessenek népszavazást. A francia kabinet magas rangú miniszterei nem utasították el ennek gondolatát, Edouard Philipp, francia miniszterelnök a polgárok által kezdeményezett referendumot a demokrácia hasznos eszközének nevezte, bár véleménye szerint annak alkalmazását korlátok közé kell szorítani.
 Forrás: Hír Tv
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató