2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Lengyelország nem vesz részt a V4-ek jeruzsálemi csúcsértekezletén

Andrej Babis cseh miniszterelnök ma bejelentette, hogy Lengyelország távolmaradása miatt nem tartják meg a V4-ek és Izrael csúcsértekezletét Jeruzsálemben, helyette kétoldalú találkozók lesznek. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő néhány órával korábban jelentette be, hogy a lengyel küldöttség nem vesz részt a visegrádi négyek és Izrael jeruzsálemi csúcsértekezletén.

[caption id="attachment_17834" align="alignnone" width="850"] Morawiecki[/caption]

Morawiecki "teljességgel megengedhetetleneknek" nevezte az ügyvezető izraeli külügyminiszter holokauszttal kapcsolatos kijelentéseit, amelyeket a lengyelellenesség példájának tartott. A lépést előre egyeztették a visegrádi partnerekkel. A csúcstalálkozót borító kijelentés még tegnap hangzott el. Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter vasárnap - idézve Jichák Samír néhai miniszterelnök szavait - kijelentette: "a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust". Majd még azt is hozzátette, hogy az ő szülei túlélték a holokausztot, de minden izraelihez és minden zsidóhoz hasonlóan ő is kijelentheti: "nem felejtjük el, és nem bocsátunk meg".

Kac hétfőn a közszolgálati rádióban ismét megszólalt az ügyben, és azt mondta, hogy a történelmi igazság nem változtatható meg, a lengyelek együttműködtek a nácikkal, és részt vettek a zsidók megsemmisítésében a holokauszt idején. A lengyel diplomácia első lépésként ma bekérette a varsói külügyminisztériumba Izrael varsói nagykövetét. A lengyel külügyi tárca Twitter-oldalán tett bejegyzése szerint Kac nyilatkozatai "nemcsak sértőek, hanem negatív érzelmeket gerjesztenek a két nemzet között", elősegítik a lengyel- és a zsidóellenességet. "Elvárjuk az izraeli fél megfelelő reakcióját" - szögezte le a lengyel külügy. A visegrádi négyek (Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia ) és Izrael vezetői az eredeti tervek szerint kedden ültek volna le a tárgyalóasztalhoz.

Forrás: Hunhír

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató