2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Gólyamészárlás miatt tüntetést szerveznek a libanoni nagykövetség elé

A Libanonban a vonuló gólyák sokaságát lövik le ottani orvvadászok. A világhálóra felkerült fotók nemzetközi felháborodást váltottak ki, a tiltakozáshoz pedig magyarországi madárbarátok, természetvédők is csatlakoztak.

A Facebookon szerveződött csoport aktivistái – élükön az ismert dömösi madármentővel, Márton Andrással – 2019. március 28-án, csütörtökön 16 órai kezdettel békés demonstrációt szerveznek a Libanoni Köztársaság Nagykövetségénél Budapesten, a XI. kerületi, Sasadi út 160. előtt.

A tüntetést megelőző napon Márton András főszervezőt fogadja Joanna Azzi nagykövet asszony.

Békés tüntetésen fejezzük ki azt, hogy mennyire elítéljük ezt az értelmetlen pusztítást, és kérjük a libanoni kormányt egy petíció átadásának keretében, hogy mielőbb és minden erejével igyekezzen véget vetni ennek az áldatlan állapotnak – írják közleményükben a szervezők.

Sok-sok ezer gólya- és madárbarát nevében azt kérik Michel Aoun libanoni államfőtől, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket arra vonatkozóan, hogy a mészárlás tekintetében legkritikusabbnak számító területeken biztosítva legyen a rendőri jelenlét. A tiltakozók azt is kérik a petícióban, hogy a libanoni hatóságok vonják felelősségre ezeket a kegyetlen madárgyilkosokat, példát statuálva ezzel és megakadályozva a további értelmetlen és rettenetes vérengzést.

Döbbenetes adatok

Évente kétszer 4-500 millió madár vonul át Libanon felett, köztük 350 ezer gólya is. A libanoni orvvadászok azonban az érvényes vadászati törvény ellenére ezrével lövik le a vonuló gólyákat és a többi vonuló madarat. Egy libanoni madárvédő szervezet legfrissebb közleménye szerint az illegális vadászok 2.6 millió madarat lőnek le évente és válogatás nélkül lőnek a vadászható fajok listáján tiltott, nálunk védett fajokra – gólyák, fecskék, pelikánok, sasok, ölyvek – is.

A szervezők kérik a madárbarátokat, mindazokat, akik naponta figyelik a gólyákat és aggódnak értük, hogy minél többen vegyenek részt a békés demonstráción.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató