2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Reméljük, hogy Bangónéék ezt nem fogják leutánozni

Az Extinction Rebellion (A Kihalás Lázadása) nevű csoport tagjai tiltakoztak hétfőn a brit parlament alsóházában. A céljuk az volt, hogy - mint fogalmaztak - felhívják a figyelmet “a szobában lévő elefántra”.

A tiltakozók a tegnapi Brexit-vitát szakították meg, mikor a félmeztelen testükre festett üzenetekkel pózolva kiálltak az alsóház karzatára. 20 voltak, közülük 14-en vetkőztek, nyolcan pedig pillanatragasztóval ragasztották magukat a karzat üvegéhez, háttal a képviselőknek.

Lorna Greenwood, szervezet szóvivője, az Euronews-nak azt mondta, hogy “a Brexit megosztja a világot, miközben épp, hogy össze kellene fognunk egy mindnyájunkat fenyegető válság, az éghajlatváltozás leküzdése érdekében.”

12 tagot letartóztattak, de azóta elengedték őket. A félmeztelen tüntetők nem takarták el az arcukat, így tudni lehet, hogy volt köztük biológus, buddhista tanító, egy jótékonysági szervezet nyugdíjazott igazgatója, illetve házassági anyakönyvvezető is.

Egy másik tiltakozó, az ex-tanár William Cooke az emberi jogokért küzdő Rosa Parkshoz és a nők szavazati jogáért harcoló szüfrazsettekhez hasonlította magukat.

 

Az Extinction Rebelliont 2018-ban alapították az Egyesült Királyságban olyan aktivisták, akik úgy érezték, nem történik elég intézkedés a klímaválság megállítására. Azt akarják, hogy a kormány 2025-re nullázza a szén-dioxid kibocsátást, és hozzon létre egy nemzeti polgári tanácsot, amely az emissziót ellenőrzi. A céljaik elérése érdekében támogatják a polgári engedetlenségi akciókat.

2018 novemberében több száz támogatójukkal - akik között magyarok is voltak - elbarikádozták a Temze öt hídját, és ezzel közlekedési káoszt okoztak Londonban.

Forrás: Euronews - Daily Mail - HVG nyomán Kuruc.info

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató