2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Timmermans boldog a spanyol szocialisták győzelme miatt

A szolidaritás és az igazságosság győzelmeként üdvözölte a kormányzó spanyol szocialisták (PSOE) vasárnap aratott választási sikerét Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke.

Vasárnap éjjeli Twitter-bejegyzésében Pedro Sanchez spanyol miniszterelnöknek, pártjának és Spanyolországnak egyaránt gratulálva Timmermans kijelenti, hogy „ez a szolidaritás, az igazságosság, a párbeszéd, az egyenlőség, a fenntarthatóság győzelme”.

A holland politikus, aki az európai szocialisták csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokon hozzáteszi,

ezek azok az értékek, „amelyek után sok európai vágyódik. Ez az amiért a szocialisták és a szociáldemokraták harcolni fognak az uniós választásokon”.

A vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) 28,7 százalékos eredménnyel végzett az élen, s így 123 mandátuma lehet a 350 fős parlamentben. A második helyen végzett konzervatív Néppárt (PP) az eddigi legrosszabb választási eredményét könyvelhette el a megszerzett 66 mandátummal, ami hatalmas vereséget jelent az eddig birtokolt 134 mandátumhoz képest. Jelentősen növelte viszont parlamenti képviseletét az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt, amely 57 mandátumával a harmadik párttá lépett elő a törvényhozásban.

Az eredmények alapján azonban továbbra sem tudni, hogy milyen összetételű kormány alakulhat. Sajtóértékelések szerint a május végi spanyol helyhatósági és európai parlamenti választások előtt a politikai erők aligha foglalnak majd állást a lehetséges koalíciós paktumokról.

Forrás: Magyarnemzet.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató