2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Már a francia EP kampányban is Orbán a téma

Franciaország két meghatározó európai parlamenti jelöltje nyilvános vitájában Orbán Viktor és európai politikája volt a téma – írja a Politico beszámolóját idézve az Index. Korábban Weber és Timmermans között vált vitaponttá az Orbáni politika, most pedig a Macron-párti Nathalie Loiseau és a hagyományos jobboldalt képviselő François-Xavier Bellamy vitatták meg, mit is kellene tenni a magyar miniszterelnökkel. Loiseau azt mondta sosem lenne egy olyan csoport tagja, amiben benne van a Fidesz is. Bellamy szerint viszont még mindig jobb megbeszélni a vitás kérdéseket Orbánnal mint engedni, hogy “Salvinihez csatlakozzon”. 

A vita fő kérdése természetesen a migráció kérdése, és ebben a magyar álláspont volt. Loiseau Orbán, illetve a magyar kormány Juncker ellenes megnyilvánulásait, főleg a plakátkampányt sérelmezte. Bellamy szerint az ellentét lényege a bevándorlási kvóta, aminek mint mondta, Orbánnak igaza van.

A Macron-párti politikus kijelentette, hogy Magyarországon gyűlöletkampány folyik Soros György ellen, akit “kozmopolita zsidónak neveznek, akit le kéne lőni”.

Loiseau azt mondta ő nem dugná homokba a fejét, inkább kérne egy lapátot. 

Szóval lapáttal szállna harcba Orbán ellen Soros védelmében…

Terítékre került a CEU. Bellamy szerint is elfogadhatatlan az egyetem bezárása, de emlékeztetett rá, hogy maga Soros György ismerte el, Orbán ellenes lobbijában használja egyeteme ügyét.

A francia EP kapmány fő vonala a populista szélsőjobb és az Európa-párti progresszívok közötti választásra épül. Bellamy ugyanakkor úgy véli, valójában Macron éket akar verni a Néppártba, hogy ne kelljen szembenéznie saját tette következményeivel. 

Forrás: Pestisracok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató