2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Egy lengyel balliberális napilap szerkesztősége címoldalon háborodik fel és áll ki az Index mellett

Címlapon, magyar nyelven küldött bátorító és együttérző üzenetet az Index távozó újságíróinak a lengyel Gazeta Wyborcza, a legnagyobb függetlennek mondott lengyel napilap szerkesztősége hétfői számában.Az alábbiakat üzenték az Index.hu újságíróinak és szerkesztőinek a lap címlapjáról:
KEDVES MAGYAR BARÁTAINK! Mélységesen felháborít bennünket az a brutális támadás, amit a hatalom indított az index.hu ellen. Veletek vagyunk ebben a nehéz pillanatban, és csodáljuk bátor kiállásotokat. Az autoriter hatalom itt Lengyelországban is fenyegeti a szólásszabadságot. Mint már annyiszor a történelem folyamán, újra szükségünk van a lengyel-magyar szolidaritásra a szabadság és demokrácia védelmében. Tartsunk össze! A Gazeta Wyborcza szerkesztősége.
Az üdvözletet lengyelül is közölték, és az újságban az Indexé az egyik vezető sztori is. A címlapi képen az egymástól búcsúzó indexesek munkatársak láthatóak. Az 1989-ben alapított Gazeta a posztkommunista éra első szabad lengyel napilapja – alapítói közt volt többek közt a 2016-ban elhunyt világhírű filmrendező, Andrzej Wajda is -, sokáig a legolvasottabb lengyel újságnak is számított. A ’90-es években egy időben példányszáma megközelítette a 700 ezret is, aztán társaihoz hasonlóan olvasottsága zuhanni kezdett, de még mindig vezető politikai lapnak számít. Jelenleg a Gazeta 81 ezer példányban fogy naponta, ezzel messze a legolvasottabb közéleti újság – csak a Fakt c. bulvármagazint veszik ennél többen az országban.
Mint kifejtik, a liberális Gazeta nagy kritikusa az Orbán Viktorral szövetséges Kaczynski-féle vezetésnek. 2019 elején ők hozták nyilvánosságra azt a hangfelvételt is, amin Jaroslaw Kaczynski hallható az ún. Birgfellner-ügyben. Akkor egy osztrák üzletember azzal vádolta Kaczynskit, hogy  nem fizetett egy varsói ingatlanfejlesztési projektben nyújtott szolgáltatásaiért. 2019-ben az egyik legnagyobb belpolitikai botrányt okozta Lengyelországban. Íme a lap címoldala:  A balliberális Indexet birtokló balliberális alapítvány balliberális vezetése kirúgta a balliberális Dull Szabolcsot, emiatt az Index balliberális szerkesztősége élénk tiltakozásba kezdett. Azt követelték, hogy helyezzék vissza a főszerkesztőt a pozíciójába, mert ellenkező esetben többen felmondanak. Bodolai László, az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke a pénteki tömeges felmondásról az Azonnalinak azt nyilatkozta: lehetetlen feltétellel zsarolták, amikor azt követelték tőle, hogy vegye vissza a menesztett főszerkesztőt, akivel hiába próbált többször egyeztetni, annyira elfajultak köztük a dolgok, hogy kénytelen volt felmondani neki. Bodolai azt is hangsúlyozta a portál érdeklődésére, hogy nem volt politikai szándék Dull kirúgása és vissza nem helyezése mögött,- foglalta össze a Pestisrácok.hu. Portálunk is beszámolt róla, hogy az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnökének, Bodolai Lászlónak az egyik zárt internetes fórumon publikált bejegyzése azt sejteti, hogy Dull Szabolcs szándékosan verte szét a szerkesztőséget. A vezető szerint az Index  volt főszerkesztője üzleti titkokat szivárogtatott ki a sajtó számára és magas rangú baloldali politikusokkal egyeztetett. A PestiSrácok.hu indexes forrásból úgy tudja, hogy az ominózus igazgatósági ülés után Dull Szabolcs rögtön Dobrev Klárával beszélgetett, Gyurcsány Ferenc neje közel fél óráig tárgyalt a portál volt főszerkesztőjével.      Forrás: Pestisrácok.hu 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató