2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Holland rendőrszakszervezet elnöke: felsőbb utasítás, hogy nem emelhetjük ki a marokkói rendbontókat

A liberális holland miniszterelnök a békés tüntetők ellen fellépő rendőröket viszont megdicsérte.Elismerően szólt a holland rendőrök fellépéséről az ország kormányfője. Igaz, nem a néhány nappal ezelőtt Hága bevándorlók lakta negyedében kirobbant zavargások kapcsán beszélt így Mark Rutte, hanem egy a járványügyi intézkedések elleni csütörtöki tüntetésről, ahol a rendőrök botokkal, pajzsokkal oszlatták fel a tömeget. A hágai zavargásoknál azonban ők menekültek a randalírozók elől – számolt be az M1 Híradója.Orbán Viktor az EU-csúcs után nem értette, hogy a holland kormányfő miért támadja őt és Magyarországot.A holland kormány tervezett járványügyi intézkedései ellen tüntettek Hágában csütörtökön, a törvényhozás épülete előtt. A rendőrség nagy erőkkel biztosította a helyszínt. A lovasrendőrök mellett botokkal és viperákkal felfegyverkezett egyenruhásokat is kivezényeltek a bejelentett, mintegy százfős demonstrációhoz.Egy hete tartanak a hollandiai zavargásokA téren gyorsan elszabadultak az indulatok. A tüntetők kiabálva kérték számon a politikusokon az általuk indokolatlanul szigorúnak tartott korlátozásokat. Azt követelték a képviselőktől, hogy ne támogassák a kormány legújabb javaslatait. A rendőrök, ezt látva, megkezdték a tér kiürítését. A tüntetők hiába kérték, hogy ne bántsák őket, az egyenruhások botokkal, pajzsokkal mentek nekik. Ütötték-verték a közelükben állókat, sokszor az idős nőket is. Több embert őrizetbe vettek, provokatív és agresszív viselkedésük miatt. A hatóság fellépésével elégedettnek tűnt az ország liberális miniszterelnöke.
„A holland rendőrök nagyszerűek, a veszélyes és szorult helyzetekben is megállják a helyüket. Végtelenül tisztelem őket ezért”
– nyilatkozta Mark Rutte.A rendőrök helytállása azonban nem igazán látszott azoknál a zavargásoknál, amelyek több mint egy hete kezdődtek Hága - többnyire bevándorlók lakta negyedeiben - és amelyek azóta más holland városokra is átterjedtek.Az M1-en bemutatott amatőr felvételen az látszik, ahogy a rendőrök inkább menekülőre fogták, miután tucatnyian támadtak rájuk. A holland rendőrszakszervezet utrechti elnöke azt mondta: a rendőrök az utcán pontosan látják, hogy marokkói származású, de már Hollandiában született fiatalok szítják a zavargásokat, de felsőbb utasításra nem emelhetik őket ki. Utrecht egyik negyedét a marokkói bűnözők uralják – ezt írta az általa közzétett video mellé Geert Wilders, a bevándorlásellenes Szabadságpárt vezetője. A videón az látszik, hogy a rendőrök valósággal menekülnek a randalírozó migránsok elől, akik büszkék is arra, amit csinálnak.Geert Wilders is posztolt a Facebookon: a marokkói probléma...George Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1-en elmondta: sem a fősodratú holland média, sem a holland kormányfő nem tett említést arról, hogy a nagyvárosokban gyújtogató, randalírozó tömeg főként migrációs hátterű fiatalokból állt össze, akikkel szemben a rendőrök tehetetlennek bizonyultak.
„Nem a rohamrendőrséget küldték ki, hanem egyszerű járőrök jöttek, biciklin, gyalogszerrel, és járőrkocsikkal. Olyan vehemenciával támadtak rájuk ezek a nagyrészt marokkói, tunéziai, tehát észak-afrikai hátterű fiatalok - petárdákkal, Molotov-koktélokkal, kőzáporral - ütötték-verték a rendőröket, hogy azok elmenekültek”
– mondta. A holland sajtóban egyelőre annak sincs nyoma, hogy hatóságok azonosították volna a zavargások szervezőit.Forrás: hirado.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató