2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A lengyel egyház szerint az Európai Unió ne szóljon bele a lengyel abortuszkérdésbe

Stanislaw Gadecki érsek, a Lengyel Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, egyben az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) alelnöke csütörtöki nyilatkozatában jelentette ki, hogy
"az emberi élet védelmének szabályozása nem tartozik az Európai Unió hatáskörébe, amint erre az Európai Bizottság többször emlékeztetett képviselői kérdésekre válaszolva"
Az Európai Parlament múlt hét csütörtökön mondta ki álláspontjában, hogy a lengyel nőknek joguk van a választásuk szerinti védelemhez magzatuk súlyos és visszafordíthatatlan károsodása esetén, és joguk van mindenfajta szexuális és reprodukciós egészséggel összefüggő egészségügyi ellátáshoz. A képviselők elítélték a lengyel alkotmánybíróság által október végén hozott döntést.Gadecki szerint ezt
“az Európai Unió Alapjogi Chartájára hivatkozva tették, amely kimondja azt is, hogy minden emberi lénynek joga van az élethez”.
A lengyel püspöki kar nevében az érsek kiemelte, “abortuszkérdésben nem lehet kompromisszum”, a terhességmegszakítás szerinte ugyanis nem más, mint “egy másik ember önkényes megölése”. Hozzátette, maga az egyházfő, Ferenc pápa is többször “hangot emelt az élet védelme mellett” - Ferenc pápa egyébként nemrég megjelent könyvében is szót emelt az abortusz ellen.Az új abortusztörvényt Lengyelországban erőszakos feminista/antifa/szélsőliberális tiltakozások követték, ezek a felforgatók a jobboldali kormány lemondását követelték. Megrongáltak templomokat, Antifákat importáltak Németországból és összecsaptak a rendőrséggel is.  
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató