2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Ciánnal akarták megmérgezni a kárpátaljai magyarokat

Fiatalok egy csoportja ciánnal akarta megmérgezni Beregszász ivóvízhálózatát – adta hírül a Kárpátalja.ma hírportál, a Police Control Ukraine nevű Facebook-csoport értesüléseire hivatkozva.Úgy tudják, az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) sikerült feltörnie a társaság titkos Telegram-csatornáját, melyben arról írtak, hogy
meg akarják tisztítani Kárpátalját a szeparatistáktól, Beregszászt pedig a magyaroktól.
A bejegyzés szerint a gyanúsítottak öten vannak, kettőjüket elfogták, hármójukat még keresik. A helyszínen valamilyen port tartalmazó csomagokat is találtak, ezeket lefoglalták, Ungvárra és Kijevbe küldték. A hatóságok a hírt egyelőre nem erősítették meg. Nem ez volt az első eset az utóbbi időben, hogy a kárpátaljai magyarságot fenyegetések érik. Néhány nappal ezelőtt több kárpátaljai magyar intézmény kapott levelet, melyben ismeretlenek arra figyelmeztettek:
– Egy hetet kaptok arra, hogy elhagyjátok az ukrán földet. Ellenkező esetben mindannyiótokat megmérgezünk, akár a patkányokat. A túszaink vagytok. Az »első fecske« hét nap múlva érkezik. Várjátok!
Ezt megelőzően a világhálóra olyan – azóta törölt – felvétel került fel, amelyen Beregszász határában egy csuklyás alak náci karlendítéssel intézett ultimátumot a magyarokhoz, halállal fenyegetőzve.
– Ukrán földön éltek, mind tudjuk, hogy kik vagytok. Mi tudjuk, hol dolgoztok, hol éltek, hol vannak a gyermekeitek – ígérte az ismeretlen.
Augusztus 20-án, a magyar államalapítás ünnepén ugyancsak névtelen, magát ukrán hazafinak valló levélíró küldött fenyegető üzenetet a Kárpátalja.ma szerkesztőségének és más magyar szervezeteknek. Ebben arra figyelmeztettek, hogy ha a magyar közösség továbbra is biztonságban szeretne élni ukrán földön, akkor fel kell hagynia a nemzeti enklávé létrehozásával. Az ügyben nyomozás indult, de a hatóságok azóta sem jutottak semmire. Sőt, az ukrán hatóságok még a kárpátaljai magyar intézményeket vették célba: nemrégiben az SZBU kommandósai rontottak be a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székházába, valamint Brenzovics László elnök lakásába. Indoklásuk szerint azért tartottak házkutatást, mert olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely „az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására” irányul.Forrás: Magyar Nemzet
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató