2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Lengyel igazságügyi minisztérium is felemelte a szavát a közösségi oldalak cenzúrája ellen

A lengyel igazságügyi minisztérium Twitter oldalán az alábbi bejegyzés jelent meg. "A közösségi médiának a szólásszabadság területének kell lennie. Azonban egyre többen látják a nemkívánatos beavatkozást az ott közzétett, gyakran eltávolított tartalomba, annak ellenére, hogy nem sértik a lengyel törvényeket" Mint ismert, Lengyelország – elsőként Európában – valóban annak az elvnek megfelelően szabályozta törvényben a közösségi oldalak cenzúrázási lehetőségeit, hogy ami törvénysértő offline, az törvénysértő online is. De csak az! Nem lehet „közösségi alapelvekre” hivatkozva eltávolítani tartalmakat, letiltani embereket, szervezeteket, köztük pártokat, ezzel belenyúlva a demokratikus vitákba.
A lengyel törvény tiltja, hogy a közösségi médiaszolgáltatók olyan tartalmakat vagy előfizetéseket korlátozzanak vagy töröljenek, amelyek nem sértenek lengyel törvényt.
A törlés vagy korlátozás ellen panaszt lehet küldeni a szolgáltatónak, amelynek 24 óra alatt döntést kell hoznia. Ha a döntés elutasító lenne, 48 órán belül bíróság elé lehet vinni a hozzáférés helyreállítása érdekében. A bíróságnak hét napon belül döntenie kell. Az egész folyamat elektronikus úton zajlik. Az engedetlen szolgáltató 1,8 millió eurónyi büntetéssel sújtható. „Az ideológiai cenzúra áldozatai gyakran olyan lengyelországi csoportok képviselői, amelyek tartalmait eltávolítják vagy letiltják, csak mert olyan nézeteket és értékeket képviselnek, amelyeket elfogadhatatlannak tartanak … a közösségi médiára gyakorolt növekvő befolyással” – mondta Zbigniew Ziobro igazságügyminiszter a törvény ismertetésekor. A magyar kormány már 2020 tavaszán létrehozta a Digitális Szabadság Bizottságot, hogy a jogállamisági garanciákat vizsgálja az interneten. Varga Judit igazságügyminiszter maga is a Facebook cenzúrájának az áldozata. December 14-én, röviddel az után, hogy egy posztot tett közzé a közösségi média kiemelt szerepéről a 2022-es választásokon, Varga szerint a Facebook előzetes értesítés és indoklás nélkül úgy állította át az algoritmusait, hogy ezzel a korábbiakhoz képest a negyedére-ötödére esett vissza az oldal bejegyzések elérése. A Facebook tagadott, de nem adott magyarázatot a hozzáférés drasztikus csökkenésére. Ennek nyomán Varga azt ígérte, hogy törvénnyel is fel fognak lépni a cenzúra ellen. Forrás: Neokohn nyomán
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató