2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Szijjártó megtaposta Obamát: Magyarországon nem a lottón lehet nyerni miniszterelnöki pozíciót

Ahogy korábban megírtuk, Barack Obama volt amerikai elnök volt a Daily Show vendége, és a beszélgetésben előkerült Orbán is. Obama többedjére beszélt a két vezetői típusról: az egyik, aki demokratikus alapokon irányít, aki bevonja az embereket is a döntéshozatalba, és van a másik típus, az erős ember típusa, aki fentről-lefelé uralkodó, hierarchikus rendszert épít ki, és alattvalókként kezeli az állampolgárokat. Szerinte a két típusú hatalomfelfogás, és hatalomgyakorlás között folyamatos csata zajlik.
„Ez történik az Egyesült Államokban is és ennek nem lesz vége csak azért, mert Donald Trump elveszítette az elnökválasztást. Látunk erre példát a Fülöp-szigeteken, Magyarországon és még néhány afrikai és ázsiai országban”
- fogalmazott. Az RTL megkérdezte a magyar külügyminisztert, hogy mi a véleménye a volt amerikai elnök okfejtéséről, ahol nem a pozitív példák közé sorolta Magyarországot. Szijjártó válaszában azt mondja:
„ne felejtsük el, hogy Magyarországon a miniszterelnöki pozíciót azt nem lottón nyeri valaki, hanem azután lesz miniszterelnök, hogy megnyer egy választást. Tehát, ha az emberek rá szavaznak. Tehát az ilyen típusú minősítgetése Magyarország vezetőinek, az a magyar emberek döntésének a minősítgetése. És az sejlik fel, mint hogyha ezen kijelentés megfogalmazója nem nézné ki a magyar emberekből azt, hogy saját maguk érett döntést tudnak hozni a saját jövőjükről”.
Szijjártó szerint az volna helyes „ha a tisztelet talaján állva rábíznánk minden országra, hogy a saját maga jövőjéről döntést hozzon, és azt nem kommentálgatjuk”. Majd hozzáteszi: „mi sem tettük azt az elmúlt hetek, vagy napok amerikai belpolitikai folyamati során”.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató