2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Feloszlatták az Egyesült Államok felé menetelő hondurasi migránskaravánt

A hatóságok feloszlatták hétfőn azt a több ezer hondurasi bevándorlóból álló, az Egyesült Államokba tartó migránskaravánt, amely korábban ivóvíz és élelem nélkül várakozott Guatemala keleti részén.

Péntek óta már mintegy nyolcezer hondurasi lépett Guatemala területére, köztük számos kisgyerekes család. Többen azt mondták, hogy a koronavírus-járvány és a térséget sújtó két hurrikán miatt kényszerültek elhagyni hazájukat, hogy jobb életkörülményeket találjanak. Motivációik között Joe Biden megválasztása is ott van, sokan azt remélik, hogy az új amerikai elnök elődjénél, Donald Trumpnál engedékenyebb bevándorláspolitikát visz majd.
A helyi hatóságok a karavánt gumibotokkal és könnygáz bevetésével próbálták feltartóztatni. Az összetűzések után nagyjából kétezer ember táborozott le éjszakára egy út mentén Vado Hondo település közelében, nem messze a Hondurast Salvadortól elválasztó határtól, írta az MTI. A hatóságok közlése szerint több száz embert visszatoloncoltak Hondurasba. A karaván tagjai közül a Reuters hírügynökségnek többen azt mondták, hogy nincs vizük és élelmük, és a várakozók között több ezer gyerek és várandós nő van.    A guatemalai kormány közlése szerint az utat Vado Hondo település közelében időközben megnyitották a forgalom előtt. A migránsok csoportokban tértek vissza Vado Hondóba, hogy alternatív útvonalakat keressenek. Egyelőre nem világos, hányan döntöttek amellett, hogy visszatérnek hazájukba. Röviddel a hatósági akció előtt a hondurasi családanya, Rosa Alvarez arról beszélt, hogy rettegnek. „Mi csak szabadon az Egyesült Államokba akarunk jutni” – mondta. Guatemala és Honduras – Salvadorral együtt – Közép-Amerika úgynevezett északi háromszögében található. A régiót az erőszak által leginkább sújtott térségek között tartják számon a világon. Nemzetközi szervezetek szerint a három országból évente átlagosan legalább félmillió ember emigrál illegálisan az Egyesült Államokba a jobb életkörülmények reményében.  
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató