2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Besz@rás: a svédek előreveszik az illegális migránsokat az oltási sorrendben

Felháborodást váltott ki politikai körökben, hogy a skandináv ország koronavírus elleni oltási rendjében az illegális, papírok nélküli migránsok elsőbbséget élvezhetnek.

A Svéd Közegészségügyi Ügynökség közzétette a skandináv ország koronavírus elleni oltási rendjét. A szakemberek négy csoportba osztották az ország tízmilliós lakosságát, ennek alapján az oltás négy szakaszban történik majd.

 

Elsőként az idősotthonokban lakókat és dolgozókat oltják be, illetve azokat, akik otthon ápolnak rászorulókat. A második szakaszba többek között az egészségügyi dolgozók, a 65 év felettiek és az elmúlt 12 hónapban szervátültetésen átesettek kerültek.

A harmadik szakaszba sorolták a 60–64 év közöttieket, illetve azokat a 18–59 év közöttieket, akik súlyos alapbetegségekkel küzdenek.

A harmadik szakaszban elsőbbséget élveznek azok a csoportok is, amelyek különféle okokból nehézségekbe ütközhetnek a fertőzésszabályozási intézkedésekre vonatkozó ajánlások betartásában, és így megfertőződhetnek. Ez vonatkozik a demenciában szenvedő, kognitív vagy mentális fogyatékossággal élő, 18–59 éves emberekre, valamint érvényes azokra az emberekre is, akik szociálisan kiszolgáltatott helyzetben élnek, például hajléktalanok vagy nem rendelkeznek dokumentumokkal

– olvasható az oltási tervben.

A negyedik szakaszba azok a 18 éves és ennél idősebbek kerültek, akik nem felelnek meg egyik szakasz követelményeinek sem, így jogosan merül fel az a kérdés, hogy az illegális bevándorlók miért kaphatnak hamarabb oltást.

A Svéd Demokraták vezetője, Jimmie Akesson a Twitter-oldalán adott hangot nemtetszésének.

„Ez egy nagyon figyelemre méltó prioritásrend. Valakinek a rangsorolása mindig más kárára történik. Észszerűtlen, hogy az illegálisan Svédországban tartózkodó emberek a svéd állampolgárok és a tartózkodási engedéllyel rendelkezők elé ugranak”

– írta Akesson.

Svéd Közegészségügyi Ügynökség dokumentumába az is belekerült, hogy vakcinahiány esetén a társadalmi-gazdasági kritériumok alapján adják be az oltást. Ezt szintén kritizálták a Svéd Demokraták.

 

A skandináv országok közül Svédországot sújtja leginkább a járvány. A járvány kezdete óta 584 674 fertőzöttet regisztráltak, 12 028 ember pedig elhunyt. Eddig Svédországban az emberek mindössze három százalékát sikerült beoltani, döntő többségük ráadásul csak az első adagot kapta meg.

Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató