2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Greta Thunberg és Rihanna fotóit égetik India utcáin

Összeesküvéssel és lázadás szításával tartóztatták le azt a fiatal klímaaktivistát Indiában, aki a tüntető farmerek mellett állt ki. A kormány hívei válaszképp a mellettük kiálló hírességeik fotóit égetik az utcákon.

Összeesküvéssel és lázadás szításával vádolták meg Indiában a 22 éves Disha Ravit, a Fridays for Future mozgalom indiai szárnyának egyik alapítóját, amiért megosztott egy, az indiai farmereket segítő dokumentumot,. Az anyagban, amit egyébként Greta Thunberg is megosztott, tanácsok szerepelnek egy sikeres tüntetés megszervezéséhez – számolt be a hírről a Guardian.

Hónapok óta tartanak ugyanis a tüntetések Indiában, a gazdaellenesnek nevezett törvények ellen, amelyek a gazdálkodók és az érdekképviseleti szervezeteik szerint a nagy agrárcégek érdekeit szolgálják.

A törvények egyik célja a köztes közvetítők kiiktatása, így a gazdák közvetlenül a nagy cégeknek adnák el a terményeiket. A kritikusok szerint azonban így a gazdálkodók alkupozíciója szűnik meg, és teljesen kiszolgáltatottá válnak a multiknak.

Bár már hónapok óta forrong az indiai mezőgazdasági törvények miatt, a megmozdulás leginkább akkor érte el a világ ingerküszöbét, amikor Greta Thunberg és Rihanna is szót emelt (a közösségi médiában) az indiai farmerek mozgalma mellett.

A delhi rendőrség szerint a dokumentum összeesküvés része és hogy bizonyítékként szolgál az „India elleni gazdasági, társadalmi, kulturális és regionális háborúban”. Ravit 5 napra rendőri őrizetbe vették. A vád szerint részt vett a dokumentum szerkesztésében, ő azonban két sor szerkesztését ismerte be.

A kormány támogatói válaszlépésként Rihanna és Thunberg fotóit égették el az utcákon.

Forrás: HVG

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató