2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Hazafiak lövették le a Facebookon Ungváry Krisztián történelemhamisító oldalát

A Szent Korona Rádió feljelentése után a Facebook letiltotta Ungváry Krisztián történész Facebook-oldalát, amely az 1945. február 11-i német kitörési kísérlettel foglalkozott.

A fentiekről Ungváry írt a Facebook-oldalán.

A Szent Korona Rádió szerint Ungváry egy polkorrekt virtuális sétát próbál csinálni a kitörési túrából. 

„Ők fotelből, internet előtt, meleg szobából járnák be a helyszíneket és olvasnák az okoskodó, kimért megjegyzéseket. (…) Tiltott szó, tiltott esemény, tiltott téma lett a Kitörés, a Becsület Napja, sőt, még egy német vagy magyar második világháborús katonát sem lehet már posztolni a Facebookra anélkül, hogy az oldalt ne szankcionálnák, törölnék. Mi ebben élünk, meg sem próbálkozunk már sok téma felhozásával ezen a felületen. Viszont, ha már így van, akkor léptünk, és jelentettük Ungváry oldalát is. A fagyi visszanyalt” 

– írták.

Ungváry azt írja, hogy a törlés csak a Facebook-oldalt érinti, a kitoresnapja.hu oldal továbbra is él. A törlés ellen panasszal él majd minden lehetséges fórumon. A történész szerint az ismeretterjesztés és emlékápolás mellett a mítoszrombolás is célja az oldalának.

A magyar szélsőjobb egy része évek óta becsület napja néven emlékezik a kitörési kísérletre, a benne részt vevő katonákat pedig hősöknek tekintik, amiért az előrenyomuló Vörös Hadsereggel álltak szemben. Népszerűek az évfordulós kitörés emléktúrák Budán, amiken a nyugat felé átjutni próbáló német katonák lehetséges útvonalát követik a résztvevők.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató