2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Putyin elrendelte az orosz vakcinák vírusmutációkkal szembeni ellenőrzését

Vlagyimir Putyin elnök utasította az orosz kormányt, hogy vizsgáltassa meg a Covid-19 ellen kifejlesztett orosz vakcináknak a koronavírus új változataival szembeni hatékonyságát.

A felülvizsgálatnak ki kell terjednie arra is, hogy az oltóanyagokkal kapcsolatban szükség-e van-e további kutatásokra és a bejegyzési okmány módosítására. Az erről szóló jelentést az elnöknek március 15-ig kell elkészíteni, majd félévente revíziót kell végezni.

Oroszországban eddig két vakcinát jegyzetek be, a Gamaleja Intézet által kifejlesztett Szputnyik V-t, amelyet 27 országban engedélyeztek, és a Vektor Központ EpiVacCoronáját. Február végéig a várakozások szerint egy harmadik oltóanyag belföldi bejegyzése is megtörténik majd.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) az Interfax hírügynökség hétfői jelentése szerint bejegyeztette „a világ első tesztrendszerét a koronavírus N501Y (úgynevezett brit vírusváltozatának) kimutatására”. A tájékoztatás értelmében a rendszer pontos, és kizárja az álpozitív eredmény lehetőségét.

A Roszpotrebnadzor honlapján azt állította, hogy ennek a technológiának az alapján a tudósok

hozzákezdhetnek azoknak a reagenseknek a kifejlesztéséhez, amelyek segítségével a SARS-CoV-2 bármilyen mutációja beazonosítható.

Az aktív fertőzöttek száma 398 534-re csökkent, a halálos áldozatoké pedig 394-gyel 80 520-ra, a felépülteké pedig 13 953-mal 3 607 036-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 107,1 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 299 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 622 191 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

 

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató