2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Újabb gyomros a Gyurcsány vezette ellenzéknek: Macron szerint szükség van az orosz meg kínai vakcinára

Szükség van az orosz és kínai vakcinára a Covid elleni háború megnyeréséhez Emmanuel Macron szerint. A francia elnök nyitottnak mutatkozott a Szputnyik V használatára amennyiben az megkapja az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét. 

A világnak szüksége van Oroszországban és Kínában kifejlesztett koronavírus elleni vakcinákra a Covid-19 elleni világháború megnyeréséhez - mondta Emmanuel Macron. A Ripost a francia elnök Le Journal du Dimanche című vasárnapi lapnak adott interjúja alapján azt írja, hogy Macron szerint 

EGYÜTT KELL MŰKÖDNI A KÍNAIAKKAL ÉS AZ OROSZOKKAL,

hogy a tudósaik által kifejlesztett oltásokat beleillesszük a járvány elleni, nagy és többoldalú világháborúba.

Nyitott az orosz oltóanyagra

A francia elnök ezzel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ACT-Accelerator nevű programjára utalt, melyet az ENSZ égisze alatt működő szervezet tavaly áprilisban indítottak annak érdekében, hogy a Covid-19 elleni küzdelemhez szükséges védőeszközökhöz és védőoltásokhoz globálisan és egyformán hozzáférjenek a országok.

Macron szerint

kollektív és globális erőfeszítésekre van szükség a koronavírus visszaszorításához,mivel képes gyorsan mutálódni és új, veszélyesebb törzseket produkálni. 

Macron a TF1 televíziómak adott interjújában is nyitottnak mutatkozott a Szputnyik V alkalmazására. Az elnök azt is elmondta, hogy néhány héttel ezelőtt már szakértői csapatot is küldött Oroszországba, a visszajelzések pedig pozitívak, az eredmények jók. Az oltóanyag használatát ugyanakkor az Európai Gyógyszerügynökség engedélyéhez kötötte.

Spanyolország is venne az orosz oltóanyagból

A Ripost összeállítása szerint hasonlóan vélekedett a spanyol egészségügyi miniszter is. 

– A spanyol állam lelkesen fogad minden olyan oltóanyagot, amit az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagy. Ez az egyetlen követelmény a részükről – mondta Carolina Darias, aki azt is világossá tette, ha meglesz az engedély, Madrid vásárolni is fog az orosz oltóanyagból.

Hasonlóan vélekedett Angela Merkel is, miután

A TEKINTÉLYES THE LANCETBEN KÖZÖLT TANULMÁNY SZERINT A SZPUTNYIK V 91,6 SZÁZALÉKOS HATÉKONYSÁGOT MUTATOTT.

A német kancellár hangsúlyozta, hogy minden vakcinát örömmel látnak, de csak miután engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter pedig arról beszélt, hogy az oroszok kérésére a német kormány közvetítőként azon dolgozik, hogy kiderítsék, Németországban vagy az Európai Unióban van-e olyan gyártási kapacitás, amivel elő lehetne állítani az oltóanyagot.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató