2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Kamala Harris beszél Biden helyett a külföldi vezetőkkel telefonon

Hétfőn a második ilyen beszélgetését folytatta le, amikor a francia elnökkel, Emmanuel Macronnal telefonált, adta hírül a Daily Wire.

Korábban a hónapban az alelnök a kanadai miniszterelnökkel, Justin Trudeau-val beszélt, az Egészségügyi Világszervezet vezérigazgatójával, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesusszal pedig januárban egyeztetett. A Post felidézi, hogy

Harris elődje, Mike Pence “alkalomadtán” beszélt telefonon külföldi vezetőkkel, de ezt a feladatot nagyrészt Trump látta el, különösen a tavalyi év folyamán.

Mike Pence tavaly kiadott sajtóközleményei alapján egyszer sem beszélt egy külföldi ország vezetőjével 2020-ban.

Az alelnök irodája közleményt adott ki arról, hogy Harris és Macron “egyet értenek abban, hogy szükség van szoros kétoldalú és többoldalú együttműködésre a koronavírus és a klímaváltozás ellen, valamint a demokrácia védelmében itthon és a világon”.

“Ezen felül regionális kihívásokat is megvitattak, köztük a Közel-Keleten és Afrikában. Fontos, hogy ezeket együtt oldják meg” – írta a közlemény.

A francia miniszterelnök ezt tweetelte hétfőn Harrisnek: “Örülök, hogy megtörtént az első beszélgetés, Kamala Harris! Haladjunk tovább közösen a kihívások megoldásának irányába: a klíma, a nemi egyenlőség, a regionális válságok, és az űrben történő együttműködésünk terén is, amiben a következő lépés (remélhetőleg) a Perseverance csütörtöki landolása lesz a Marson.”

Az alelnök Trudeau-val február 1-én beszélt. “A beszélgetés során Harris biztosítékokat ajánlott arról, hogy Biden kormánya mindent megtesz amit tud, hogy hazajuttassa a két Kínában letartóztatott és bebörtönzött kanadai állampolgárt” írta a Los Angeles Times.

Egy vezető tisztségviselő azt mondta, hogy

Harris “proaktívan” hozta fel a Pekingben bebörtönzött kanadaiak ügyét, amit Trudeau és a kanadai tisztségviselők nagyra értékeltek.

“Ezen kívül megbeszélték Kanada kontaktkövető mobilapplikációját, ami értesíti a kanadaiakat arról, ha ki voltak téve az új koronavírusnak” – írta a riport.

“Az app önkéntes, és ha valaki pozitívan tesztel, akkor a többi felhasználó is értesül erről a környezetében.”

Harris a “kereskedelmi egyezményekről is beszélt a két nemzet között, és arról is, hogyan kerülhetnék el a Buy America politikájának akaratlan következményeit” tették hozzá.

Biden elnök két nappal beiktatása után a külföldi vezetők közül elsőként Trudeau-t hívta fel, két nappal később pedig Macronnal tárgyalt.

A Post hozzátette: “Habár Pence ritkán beszélt külföldi vezetőkkel a ciklusa végén, néha felhívta őket korábban, és néha találkozott is velük külföldi útjai során. Pence 2019-ben telefonált Trudeau-val, Argentina és Ausztrália vezetőivel bepid 2017-ben. 2018-ban és 2019-ben a kolumbiai elnökkel beszélt. 2018-ban beszélt Irak miniszterelnökével, 2019-ben pedig Ukrajna elnökével.”

Forrás: Neokohn

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató