2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Greta megint bekattant: most a világ leggazdagabb embereit száműzné a Marsra

A klímaaktivista szerint, ha a pénzügyi elit nem hajlandó a klímaváltozás ellen tenni, akkor semmi keresnivalója sincs a Föld nevű bolygón.

Greta Thunberg, akiről nemrég kiderült, hogy politikai megrendelésre foglal állást összetett társadalompolitikai kérdésekben, újabb zseniális ötlettel rukkolt elő. A 18 éves svéd klímaaktivista szerint a Marsra kéne száműzni minden olyan szupergazdagot, aki az éghajlat változás helyett a vörös bolygó felfedezésére és meghódítására fordítja a vagyonát - írja a Daily Mail internetes kiadása.

Magyar idő szerint csütörtök este az Egyesült Arab Emírségek Remény-űrszondája, a kínai Tienven-1 és a a NASA Mars 2020 missziója is eléri a Földhöz legközelebb található, szilárd felszínű kőzetbolygót. Ennek apropóján a Greta Thunberg vezette The Fridays for Future (Péntekek a jövőért, FFF) nevű mozgalom egy gúnyosnak szánt, de valójában végtelenül cinikus videót tett közzé a közösségi oldalán „1 %” címmel.

A kicsivel több, mint 1 perc hosszú felvételen bemutatják a Mars érintetlen felszínét, ami anélkül vár meghódításra, hogy bárkinek aggódnia kéne a klímaváltozás okozta stressztől. „A Mars, egy érintetlen bolygó, egy új világ, ahol újrakezdhetjük” – fogalmaznak a videóban, aminek egyetlen lényegi üzenete, hogy a leggazdagabb egy százalék nyugodtan elmehet a Marsra, nincs rájuk itt szükség, és a Földön maradt 99 százalék majd nélkülük oldja meg az éghajlatváltozás problémáját.

„A kormányok által finanszírozott űrprogramok és a világ leggazdagabb 1 százaléka csak és kizárólag a Marsra összpontosít. Egyedül a NASA Perseverance Roverje 2,7 milliárd dollárba került. Ennek ellenére az emberek többségének soha nem lesz lehetősége meglátogatni a Marsot”

- fogalmazott Thunberg mozgalmának szóvivője, aki ezzel lényegében beismerte, hogy a tudományos felfedezések kárára kívánják meggátolni a globális felmelegedést. Ez a furcsa ellentmondás minimum érdekes, de nyugodtan nevezhetnénk kontraproduktívnak is.

„Célunk egy retró-futurisztikus és propaganda műfajú film létrehozása volt, amely egyszerre provokatív és hatásos” - fogalmazott a Thunberg-féle videót készítő, FRED & FARID nevű Los Angeles-i reklámügynökség.

A Mars kolonizálásának gondolatával egyébként több multimilliárdos üzletember is eljátszott a közelmúltban. Tavaly januárban Elon Musk például egy tweet-sorozatban arról a számolt be, hogy 2050-re nem csak embereket küldene a vörös planétára, de egy olyan várost is felépítene ott, ami egymillió embert lenne képes befogadni.

Az elektromos autókat gyártó Tesla elnöke elmondta, hogy reméli, közel 10 év alatt sikerül majd megépítenie a SpaceX Starship-típusú, „újrahasznosítható” űrhajóiból 1000 darabot. Musk szerint a cél az, hogy a gyártást követően naponta három hajót induljon el a Földről, és mindenki számára elérhetővé váljon a Mars, még akkor is, ha valakinek nincs rá pénze.

Forrás: Ripost

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató