2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Erdogan már békülne Bidennel

A közelmúltbeli harcias nyilatkozatok után váratlanul békülékeny hangot ütött meg Recep Tayyip Erdogan török elnök abban a videoüzenetben, amelyet amerikai hivatali partnerének küldött.

A Törökország és az Egyesült Államok közötti „stratégiai partneri viszony segít leküzdeni minden nehézséget, és a közös érdekek messze jelentősebbek, mint a véleménykülönbségek” – fogalmazott a török államfő. Hozzátette: szeretné, ha tovább erősödne Ankara és Washington viszonya a kölcsönös, hosszú távú előnyök alapján. A videoüzenet közép-európai idő szerint szombat éjjel került adásba egy újonnan induló, csak az Egyesült Államokban sugárzó török tévécsatornán.    

Nemrégiben a török elnök még keményen bírálta az Egyesült Államokat,

miután megtalálták 13 török túsz holttestét, akiket a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tartott fogva Észak-Irakban. A PKK évtizedek óta fegyveres harcot vív a török államhatalom ellen az Irakkal szomszédos délkelet-törökországi kurdok autonómiájáért. Recep Tayyip Erdogan azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy támogatja a terrorszervezetként számon tartott PKK-t.    

Törökországot felbőszítette az is, hogy az Egyesült Államok támogatást nyújtott egy szíriai kurd fegyveres csoportnak az Iszlám Állam elleni harcban.

Ankara állítása szerint a szíriai kurdok kapcsolatban állnak a PKK-val. Erdogan szombati üzenetében megismételte, hogy nézete szerint Törökország nem kapta meg az amerikai kormányzattól a „remélt támogatást és szolidaritást a PKK és a hozzá kötődő csoportok elleni harcához”. A török elnök kitért arra is: csalódott, amiért továbbra is háborítatlanul élhet az Egyesült Államokban Fethullah Gülen hitszónok, akit a 2016-os törökországi puccskísérlet szervezésével vádolnak, és akinek a kiadatását Törökország régóta kéri az amerikai kormánytól.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató