2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ezúttal Mianmarban avatkozott be a Facebook

A tech cég azután döntött a hadsereg legfőbb kommunikációs csatornájának törlése mellett, hogy a katonai puccs elleni tüntetések során meghalt két ember.

A Facebook közlése szerint a Tatmadaw True News Information nevű oldal megsértette a tech cég uszítás és erőszakra buzdítással kapcsolatos tiltó előírásait - írja a BBC. A döntésre az utóbbi idők legjelentősebb tüntetései után került sor vasárnap, amikor a hadsereg éleslőszerrel kezdte oszlatni a tömeget és a lövöldözésben két ember meghalt.

Az oldal az egyik legfontosabb hírforrás Mianmarban. Vasárnap is több tízezren vonultak az utcára, hogy a hadsereg hatalomátvétele ellen tüntessenek. A tüntetők nem hisznek a választások közeli kiírásában és az ország korábban demokratikusan megválasztott vezetőjének, Aung San Suu Kyinek a szabadon bocsájtását követelik.  A hadsereg álláspontja szerint a tavalyi választásokon tömeges választási csalásokkal nyert Kyi pártja.

A hadsereg híroldalán korábban rendszeresen figyelmeztették az utcán tüntetőket és a korábbi választások elcsalásáról szóló híreket posztoltak. A hadsereg vezetőjét, Min Aung Hlaingot már korábban törölte a közösségi oldal a rohingyák emberi jogainak semmibevétele miatt. Mianmar 54 milliós lakosságából 22 millióan használják a Facebookot.

Forrás. HVG

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató