2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Ausztráliát nem törte meg a Facebook blokádja

Hiába a Facebook blokádja, az ausztrál törvényhozók nem tágítanak elképzelésüktől, hogy a nagy techcégeket törvénnyel kényszerítsék bevételeik megosztására azokkal a hírszolgáltatókkal, melyek hírei megjelennek oldalaikon. A javaslat leginkább a két legnagyobb internetcéget, a Facebookot és a Google-t sújtaná. Ezek más-más stratégiával kezelik a helyzetet: míg a Google elkezdett külön megállapodásokat kötni ausztrál médiacégekkel, a Facebook szimplán letiltotta oldalairól az ausztrál hírforrásokat.

Ez utóbbi akció nem sűlt el túl jól. A Facebook nagy igyekezetében egészségügyi szolgáltatók, civil szervezetek oldalai mellett kormányzati tájékoztató oldalakat, sőt, véletlenül még saját ausztrál vállalati Facebook-oldalát is letiltotta.

De ez se hatotta meg az ausztrál parlamentet, ahol már csak a felső ház jóváhagyására vár a tervezet. A végső vitát hétfőn kezdődik, ezelőtt közölte Simon Birmingham ausztrál pénzügy kereskedelmi miniszter, hogy a javaslathoz nem nyújtanak már be módosító indítványokat, mert az úgy jó, ahogy van. Mint mondta, jelen formájában is biztosítja, hogy az ausztrál médiát legitim módon kompenzálják a hírekért, amiket előállít.

A törvény alapján a techóriások kötelesek megállapodni a hírszolgáltatókkal az árazásról. Amennyiben ez maguktól nem sikerül, a kormány arbitrátorokat nevezhet ki, hogy az alkudja ki a licenszdíjat. Birmingham nyilatkozatában utalt rá, hogy ha a Google - ami sokkal inkább függ az ilyen hírtartalmaktól, mivel keresőmotorja értéke erősen csökken, ha nem ad releváns találatokat - képes megállapodni a hírszolgáltatókkal, akkor a Facebooknak is képesnek kell lennie erre. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató