2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A Financial Times szerint „az Orbán-kabinet megfojtotta a független tömegtájékoztatás jó részét”

A lap szerint Orbán megfojtotta a független tömegtájékoztatás jó részét, a lengyelek pedig hasonló irányba tartanak.

A Financial Times szerint kemény intézkedésektől tart a média magánkézben lévő része a lengyeleknél. Hozzátették: a hatalom részéről érzékelhető „fenyegetés” szerintük próbakő lesz az EU számára is, hiszen a sajtószabadságról, „alapvető európai értékről” van szó. A Financial Times azt követően osztotta meg a véleményét, hogy a szerkesztőségek 24 órás tiltakozó akcióval utasították el a szelektíven kivetendő különadót.

Varsó azt mondja, valójában a nagy multikat akarja jobb belátásra bírni, mivel azok beleavatkoznak a belpolitikába. A lap szerint a PiS már eddig is egy sor intézkedéssel próbálta korlátozni a „független” újságírást. Szerintük visszafogták az állami hirdetéseket azoknál a szerkesztőségeknél, amelyek nem hajlandóak beállni a sorba.

A Financial Times szerint a lengyel önálló sajtó erős, de 6 éve alatt az ország a 18-ikról a 62. helyre „esett vissza” a médiaszabadság nemzetközi rangsorában. Többen a magyarországi helyzettől félnek, ahol szerintük „az Orbán-kabinet megfojtotta a független tömegtájékoztatás jó részét”. A lap szerint Lengyelország korábban sikersztorinak számított az EU-ban, de újabban alapkérdésekben keverednek összetűzésbe az unióval.

Forrás: Mandiner

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató