2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Visít a kommunista Népszava: Wass Albert igen, a finnugor hazugság nem kerülhet elő a magyar érettségi témái között

Az eddigi hat helyett már tíz szerző életműve lesz kötelező tétel a megújuló magyar nyelv és irodalom érettségin, az új nevek között szerepel a Horthy-korszak egyik legnépszerűbb írója, Herczeg Ferenc is - picsogja a magyargyűlölő Népszava.

A lap szerint új tételként megjelentek a 20. századi határon túli magyar irodalom szerzői, köztük Wass Albert, a nyelvtörténet témakörében viszont már meg sem említik a magyar nyelv finnugor származását a tételek között, helyette a „magyar nyelv rokonságának hipotézisei” kifejezés szerepel.

Az egyesület elnöke, Arató László a lapnak azt mondta, hogy mind a Magyar Közlönyben múlt hétfőn megjelent új vizsgamodell, mind az egyeztetés alatt álló részletes vizsgakövetelmények abszolút múltközpontúak. Szerinte mindez nem más, mint a tavaly elfogadott, heves szakmai tiltakozások kereszttüzébe került új Nemzeti alaptanterv (NAT) „bebetonozása”.

Arató László szerint Herczeg Ferenc életművének beemelése csak ideológiai gesztus, szerinte a tervezet kidolgozói vele képviseltetik a Horthy-korszak irodalmát, ezzel szemben olyan jelentős XX. századi szerzők, mint Ottlik Géza vagy az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre nem szerepelnek a tételek között.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató