2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

FeGyőr a tegnapi tárgyalásán is Orbánozott volna, de a bírónő nem hagyta - Videó

Megkezdődött a hivatalos személy elleni erőszakkal vádolt Fekete-Győr András büntetőpere. A Momentum elnöke az ügyészség szerint egy füstgránátot dobott a parlament épületét védő rendőrök közé egy 2018-as tüntetésen. A politikus tagadja, hogy veszélyeztette volna az egyenruhásokat. Kötter Tamás író korábban azt üzente a Momentum elnökének: aki a miniszterelnöki székbe képzeli magát, annak először saját tetteiért kéne vállalnia a felelősséget.

A Momentum elnöke, ma már miniszterelnök-jelöltje a Munka Törvénykönyvének tervezett módosítása ellen 2018 decemberében – az egyre erőszakosabb tüntetők gyűrűjében- egy pirotechnikai eszközt dob a parlament épületét védő rendőrsorfal felé.

Az egyenruhások testi épségének veszélyeztetése és feladatellátásuk akadályozása miatt az ügyészség vádat emelt a politikus ellen. Fekete-Győr Andrásnak szerdán hivatalos személy elleni erőszak vádjával bíróság elé kellett állnia.

A tárgyalás a politikus kihallgatásával kezdődött.

Vallomásában a Momentum elnöke a politikai nézeteit is szerette volna kifejteni. A bíró azonban erre nem volt vevő és felszólította Fekete-Győr Andrást, hogy a vádbeli cselekményről beszéljen.

„Azon kívül, hogy mi volt ennek a célja és mi miatt volt ez a demonstráció, egyéb politizálást nem fogok eltűrni itt a tárgyalóteremben"

 – idézte az M1 Híradója a bírót.

A hivatalos személy elleni erőszakkal vádolt Fekete-Győr András azt mondta, hogy nem érzi magát bűnösnek.

„Én célzottan, ejtő mozdulattal egy játékboltban kapható füstszórót azt a rendőrsorfal mögé ejtettem úgy, hogy azzal az égegyadta világon senkiben se tegyen kárt és ne is akadályozza a rendőrséget az intézkedésben" – mondta a Momentum miniszterelnök-jelöltje.

Fekete-Győr András bírósági vallomása némileg eltér a tüntetésen, az ATV élő műsorának adott nyilatkozatától. Ott még nem füstszóróról, hanem füstgránátról, nem ejtésről, hanem dobásról beszélt és akkor még nem azt mondta, hogy a sorfal mögé, hanem a rendőrök mellé dobta a pirotechnikai eszközt.

„Egy füstgánátot dobtam nagyon sok másik emberrel egyetemben a rendőrök mellé."

Fekete-Győr András a bíróságon elmondta, hogy a játékboltban vásárolható pirotechnikai eszközöket momentumos párttársai hozták a Kossuth térre. Arra, hogy konkrétan melyik játékboltban vásárolták a füstbombákat, nem tért ki.

Kötter Tamás író a közösségi médiában közzétett videójában arra emlékeztet: azért, amit Fekete-Győr András tett, 2006-ban talán kilőtték volna a szemét, vagy lovasroham gázolta volna le. Kötter Tamás szerint Fekete-Győr András úgy jelentkezett be miniszterelnök-jelöltnek, hogy még a saját tetteiért sem hajlandó vállalni a felelősséget.

„Aki a miniszterelnöki székbe képzeli magát - azt gondolom - annak először saját tetteiért kell vállania a felelősséget. Az ország vezetése talán addig várhat"

– fogalmazott.

Fekete-Győr András büntetőpere márciusban folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Forrás: Hirado.hu

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató