2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Bezárták a Szent István-bazilikát, mert többen koronavírusosak lettek

Nem tartanak istentiszteleteket azután, hogy elhunyt a bazilika plébánosa, és a káplánok között is többeknek pozitív lett a teszteredménye.

„Most egy darabig, ameddig a karantén ideje tart, a Szent István-bazilikában szüneteltetni kell az istentiszteleti életet” – jelentette be Erdő Péter esztergom-budapesti érsek pénteken, videóüzenetben. Mint mondta,

Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy kellő fertőtlenítés után, megfelelő idő elteltével, de még a nagyhét előtt újraindulhasson a liturgikus élet Budapest főtemplomában.”

A bíboros korábban azt közölte a Magyar Kurírral, hogy péntek hajnalban meghalt Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István-bazilika plébánosa, akinél koronavírus-fertőzést állapítottak meg. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldalán megjelent felvételen pedig már arról számolt be, hogy letesztelték a plébánián szolgáló káplán atyákat is, akiknek szervezetében szintén kimutatták a kórokozót. „Éppen ezért meg kell vizsgáltatni az összes kontaktszemélyt, vagyis a Szent István-bazilikában dolgozó világiakat is” – mondta Erdő Péter.

Később az egyházmegye oldalán megjelent egy levél is Erdőtől a járványügyi intézkedések megerősítésének szükségességéről. Mint írta, aggodalommal látják a járvány fokozott terjedését, s jelezte, hogy ha az állami rendelkezések szigorodnak, vissza kell térniük a tavaszi, szigorúbb egyházi szabályokhoz is. Egyelőre azt kérte a papoktól, hogy

  • Vegyék komolyan az eddigi egészségügyi határozatokat, például közvetlenül az áldoztatás előtt fertőtlenítsék az áldoztatók a kezüket.
  • Szigorúan tartsák meg egymástól a távolságot és viseljenek maszkot.
  • Ahol indokoltnak látszik adjanak általános feloldozást.
  • Ajánlják, hogy akik önmagukat vagy környezetüket veszélyeztetve érzik, online vagy a tömegtájékoztatási eszközökön kövessék a szentmiséket, nagyböjti ájtatosságokat.
  • Családlátogatásoktól, magánjellegű összejövetelektől lehetőség szerint tartózkodjanak.
  • Ügyeljenek arra, hogy sokszor a kórusban való éneklés is különös kockázatot jelent.
  • A nagyböjti önmegtagadást, lemondásokat ajánlják fel egész hívő közösségükért.

Forrás: HVG

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató