2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Ismét migránsokat vett fedélzetére a Sea-Watch 3 civilhajó Líbiánál

Líbia az Európába irányuló migráció egyik legfontosabb tranzitországa.

Negyvenöt migránst vett fedélzetére a Sea-Watch 3 német civil szervezet mentőhajója pénteken a líbiai partok előtt. A civilszervezet tájékoztatása szerint a migránsok között tizenöt fiatal van. Az embereket 33 tengeri mérföldre (mintegy 61 kilométerre) ez-Závíja kikötővárosától vették fel egy bajba került gumicsónakról. Egyelőre nem világos, hol kaphat kikötési engedélyt a Sea-Watch 3.

A német civil szervezet hajója nyolc hónap kényszerpihenőt követően folytatta ismét tevékenységét a Földközi-tengeren. Az olasz parti őrség júniusban Szicíliában egy biztonsági ellenőrzést követően hatósági zárlat alá helyzete a hajót. Ruben Neugebauer, a Sea-Watch szóvivője nyilvánvaló zaklatásnak nevezte a történteket. A Földközi-tengeren átkelő migránsok segélyhívásának fogadására szakosodott Alarm Phone nevű civil szervezet a nap folyamán közölte, hogy vészjelzést kaptak egy bárkáról, amelynek fedélzetén 150 menedékkérő tartózkodik. A hatóságokat értesítették.

Líbia az Európába irányuló migráció egyik legfontosabb tranzitországa. Az illegális bevándorlók jelentős részét begyűjti és hazatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség. Az ENSZ becslései szerint mintegy hétszázezer migráns tartózkodik a káoszba süllyedt észak-afrikai állam területén, nagy részük Olaszországon keresztül az Európai Unió területére akar eljutni. Az év eleje óta 4536 illegális bevándorló érte el az olasz partokat, csaknem kétszer annyian, mint a tavalyi év azonos időszakában. A legtöbben Tunéziából, Elefántcsontpartból és Bangladesből származnak.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató