2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Portfolio: a keleti vakcinák nélkül még nagyobb bajban lenne Magyarország

A csütörtök délutáni EU-csúcson bemutattak az állam- és kormányfőknek egy olyan vakcina szállítási grafikont, ami a Portfolio kalkuláció szerint azt tartalmazza, hogy ha csak az uniós beszerzésű vakcinákra támaszkodna Magyarország, akkor március végéig csak 1,2 millió, június végéig pedig csak 3,62 millió embert tudnánk itthon biztosan beoltani. Eközben a minapi modellszámításaik szerint június végére már csaknem a teljes magyar lakosság beoltására elegendő vakcina lesz itthon, köszönhetően az orosz és kínai vakcináknak.

Eric Mamer, az Európai Bizottság egyik szóvivője régóta hiányolt grafikonokat osztott meg a Twitterén, és azt írta, hogy ezeket bemutatták az állam- és kormányfőknek egy mini prezentáció keretében. Az első térkép azokat a vakcinagyártó helyszíneket, illetve lehetséges helyszíneket mutatja, amelyekről már megállapodások születtek, vagy ígéretes tárgyalások zárultak le. A második grafikon pedig azt, hogy az idei első három negyedévben hogyan alakulhat majd a vakcinagyártók által megerősített, a megerősítésre váró és a várható szállítások volumene kumuláltan. Ez az összesítés kifejezetten érdekes, mert ilyet eddig tudomásunk szerint még nem közölt a Bizottság, és a grafikon számaiból készítettünk egy táblázatot.

Ez jól mutatja, hogy a gyártók által biztosra mondott vakcinák mennyisége március végére csak 110 millió dózis lesz az EU-ban (55 millió embernek elegendő a 454 milliós teljes lakosságból), aztán június végére a biztosra ígért teljes volumen felmegy 335 millióra. További 195 millió dózisnál még vár a Bizottság a megerősítésre (a gyártókkal kötött szerződések tartalmazzák a szállítást, de ha nincs megerősítve a gyártók felől, hogy tényleg leszállítják, akkor ezzel az óvatosság jegyében jobb nem számolni, ahogy azt az AstraZeneca esete is mutatja).

Sajnos egyelőre az Európai Gyógyszer Ügynökség (EMA) által az EU-ban engedélyezett mindhárom vakcina szállításánál (Pfizer/BioNtech, Moderna, AstraZeneca) vannak elmaradások a szerződésbeli vállalásoktól, de persze ezzel együtt még előfordulhat, hogy ahogy fut fel a termelés, a megerősítésre váró volument végül tényleg le is szállítják a cégek. További 60 millió dózisnyi mennyiségnél még az a helyzet, hogy nincs meg az EMA vakcina jóváhagyási döntése, így ezekkel csak mint terv lehet számolni júniusig.

A harmadik negyedév végére a biztosra ígért volumen 565 millió dózisra felmehet, ehhez adódik még hozzá a megerősítésre váró további 315 millió dózis, illetve további 220 millió dózisra még nincs engedély, csak tervben létezik a szállítása.

A fenti számokból lakosságarányosan kiszámoltuk, hogy mennyi vakcinára számíthat Magyarország egy főre vetítve és amint látjuk a táblázat két jobb oldali oszlopában: az első negyedév végére a biztosra ígért vakcinaszállítások 1,2 millió főnek lennének elegendőek, június végére 3,62 millió főnek, aztán a harmadik negyedévben „belehúznak” a gyártók és ez felmegy majd 6,1 millió főre. Ha mindehhez a még megerősítésre váró szállításokat is hozzáadjuk, akkor március végén 1,2 millió, június végén pedig 5,72 millió főnek elegendő vakcináról beszélnénk idehaza.

Jól látszik, hogy

HA CSAK A NYUGATI, UNIÓS BESZERZÉSI CSATORNÁN KERESZTÜL ÉRKEZŐ VAKCINÁKRA HAGYATKOZNÁNK, AKKOR CSAK A HARMADIK NEGYEDÉV KÖZEPE-VÉGÉRE LENNE ITTHON A TELJES LAKOSSÁGNAK ELEGENDŐ VAKCINA, AMI A JÁRVÁNYKEZELÉST, A VÉDEKEZÉST JELENTŐSEN ELNYÚJTANÁ.

Amint a tegnapelőtti frissített modellbecslésünkben jelezték: a keleti vakcinákkal együtt július elejére már megérkezik annyi vakcina, ami a teljes lakosság beoltására elegendő és különböző átoltottsági pályákat is vázoltunk (a fenti biztos és megerősítésre váró szállítmányok közötti szállítási pályával), hogy a megérkező kínálat mentén konkrétan hogyan alakulhat a védettség itthon és mi következik abból a gazdasági nyitás lehetséges időhorizontjára.

 

Forrás: Portfolio

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató