2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

„Nem engedjük, hogy Orbán zsaroljon minket” – reagált a magyar miniszterelnök levelére egy néppárti képviselő

Vasárnap tette közzé Novák Katalin azt a levelet, amit Orbán Viktor írt  Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének.

Orbán Viktor ezt megunta, elébe szaladva a Fidesz szankcionálásának, közölte, hogy ha a Néppárt elfogadja azt a módosítást, ami alapján felfüggeszthetnék a Fidesz tagjait, akkor inkább kilépnek. 

Az új szabály lényege az, hogy a frakció egy teljes delegációt is felfüggeszthetne, egyetlen szavazással. Eddig csak egyénenként szavazhattak a frakció tagjainak sorsáról. 

Orbán Viktor levelére válaszolt vasárnap késő este a Néppárt képviselőinek küldött levelében Esteban González Pons néppárt franckióvezető-helyettes, aki annak a módosításnak a megalkotásáért felelős csoportnak a vezetője, amin a magyar miniszterelnök annyira magára vett.

Pons levelét a Politico idézi, ebben a spanyol konzervatív politikus arról ír, hogy most Orbán leveléről fognak szólni a belső vitáik. 

A módosításról a frakcióvezető Weber pénteken, egy zárt ülésen állapodott meg az EPP nemzeti delegációinak vezetőivel, de hogy hatályba is lépjen, ahhoz a Néppárt tagságának kétharmados jóváhagyására is szükség lesz.

A pártcsalád a következő plenáris ülését szerdán tartja. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató