2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Visítás lesz: Sebastian Kurz szerint Ausztria nem akar az EU-tól függeni vakcinaügyben

Csütörtökön tervez Izraelbe látogatni Ausztria kancellárja, Sebastian Kurz és a dán miniszterelnök, Mette Frederiksen azért, hogy együtt nemzetközi vakcinagyártásba kezdjenek – idézi a Reuters Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő hétfői nyilatkozatát. Izrael jelenleg világelső a lakosság beoltásában.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a maga részéről a Bildnek azt mondta, Ausztria és Dánia nem akar többé csak az Európai Unió vakcinastratégiájától függeni a gyártási és engedélyezési folyamat lassúsága miatt.

Nyáron egyeztünk meg, hogy az EU által a tagországok gyorsított folyamatban kapják meg a vakcinákat, valamint az engedélyeket. Bár ez egy alapból korrekt megegyezés, azonban az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) túl lassú, és több európai gyártócégnél is elakadások vannak a gyártásban

– nyilatkozta a politikus.

Az osztrák és dán vezető lépése a legutóbbi, ami az Európai Unió vakcinastratégiájának és engedélyezésének mond ellent, Lengyelország legalábbis Kínától vásárol vakcinát, Szlovákia pedig kétmillió dózist rendelt az orosz Szputnyik V-ből. Ami Magyarországot illeti, vasárnap adták be Orbán Viktornak a kínai Sinopharm-vakcinából az első dózist. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató