2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Bezárják az iskolákat és a nem létfontosságú üzleteket Magyarországon

Zár az ország, nem lesz iskola, két hétig az üzletek is lehúzzák a rolót.

Rendhagyó kormányinfót tartott Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely, ugyanis jelenleg is tart egy járványügyi kormányülés. Gulyás elmondása szerint a koronavírus harmadik hulláma erősebb, mint az eddigi kettő, ezért a szakemerekkel való egyeztetés után a következő döntések születtek, amiknek részleteiről a továbbiakban tájékoztatja a lakosságot:

  • Az óvodákat és iskolákat április 7-ig lezárják, a digitális oktatás részleteit hamarosan kidolgozzák.
  • Március 8-tól március 22-ig két hétre bezárnak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és benzinkutak.
  • Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet.
  • A parkok és arborétumok nyitva maradnak, a szabatéri sporttevékenység engedélyezett.
  • Minden munkaadónak bizotosítania kell az otthoni munkavégzést, ha lehetséges.
  • Kötelező a maszkhasználat mindenhol.
  • Szigorodik a határátlépés.

 

 

Ha most nem zárnánk, akkor megnőne a halálozások száma, és a nyitás is későbbre tolódna, magyarázta Gulyás.

Matematikusokat, szakértőket, virológusokat, orvosszakértőket hallgatott meg a kormány a döntései előtt, mondta Gulyás. A járványügyi számokból azt látni, hogy az elmúlt három napban megnőtt a fertőzöttek, a halottak és a lélegeztetőgépen lévők száma is, ahogy a terjedés száma is nő.

A harmadik hullám nagyon erős, erősebb, mint a második, de most van vakcinánk, az oltás jól halad, az unión belül most Magyarország a harmadik legátoltottabb ország.

Csak az élelmiszerboltok, patikák és benzinkutak lehetnek nyitva. Ezalatt az időszak alatt csak a magánegészségügyi szolgáltatások lehetnek nyitva.

Kérik a munkáltatókat, ha lehet, akkor otthoni munkavégzés legyen. Szigorítják a határátlépést, mindenhol kötelező a maszk használata.

A döntéseket a súlyosbodó járványhelyzettel indokolták. A fertőzöttek száma, a kórházba került betegek és a lélegeztetőgépen lévő betegek száma is folyamatosan nő, a reprodukciós ráta az egyik legnagyobb Magyarországon. Bár már harmadik helyen áll az ország az uniós átoltottságban, de még így is súlyos a járványhelyzet.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató