2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

A magyarok Európa legcsaládcentrikusabb népe

A Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) együttműködésével készült felmérés szerint hazánkban legmagasabb azok aránya, akik szerint a legfontosabb a család.

Magyarországon vannak a legtöbben azok, akiknek az életében kiemelkedően fontos szerepet játszik a család –  többek között ez derült ki a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) együttműködésében végzett, Európa Projekt – Család kérdéskör című kutatásból. A kutatás arra a konklúzióra jutott, hogyha az európaiaknak módjuk van véleményt formálni a családdal kapcsolatos hozzáállásukról, akkor egy családbarát Európa képét láthatjuk – írta meg a Képmás magazin. 

A felmérés 30 államban (az Európai Unió 27 tagországában, az Egyesült Királyságban, Norvégiában és Svájcban) 30 ezer ember megkérdezésével készült tavaly szeptemberben és októberben.

A magyarok 91%-a szerint egy családban kettő vagy több gyermek az ideális. A háromgyermekes családi életformát nálunk nagyobb arányban csak a lettek (47 százalék) és az észtek (46 százalék) támogatják; és hazánkban, illetve a bolgárok és a szlovákok között vannak a legkevesebben azok (1 százalék), akik gyermek nélkül képzelik el a családot.

A visegrádi országok lakosainak 60 százaléka a két gyermeket, 24 százaléka a három gyermeket tartja ideálisnak

– áll a kutatásban. 

Szintén nálunk a legnagyobb azoknak az aránya (88 százalék), akik szerint segíteni kell a fiatalokat abban, hogy minél előbb vállalhassanak gyermeket. A többi visegrádi országban is hasonlóan gondolkodnak erről, és többségben vannak azok, akik osztják ezt a véleményt: a szlovákok 81, a csehek 72, a lengyelek 62 százaléka véli úgy, hogy fontos a mielőbbi gyermekvállalás ösztönzése. Ezzel szemben a dánoknak és a hollandoknak csak 24, a svédeknek 23, az Egyesült Királyságban élőknek pedig csak 20 százaléka ért egyet ezzel az állítással – olvasható a doukmentumban. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató