2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Két MSZP-s számlagyár ügyében nyomoz a rendőrség, ötven embert hallgattak ki

A cigarettacsempészet diplomatamisszió

Legény Zsolt volt szocialista országgyűlési képviselő, akitől az ukrán–magyar határon 11 500 doboz zárjegy nélküli cigarettát foglalt le az ukrán vámhatóság decemberben, egy esztendő alatt körülbelül félszázszor fordult meg Ukrajnában – írja a Magyar Hírlap.

Legény dugig megrakott csomagtartója az ukrán határon

 

A Külügyminisztérium Tóth Bertalan pártelnök kérésére biztosította az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa elnöke számára a diplomata-útlevelet, ezzel a lehetőséggel élt vissza Legény Zsolt. A cigarettacsempész politikus ügyében a büntetőeljárást Ukrajnában folytatják le.

Ugyanakkor köztudomású tény, hogy zárjegy nélküli cigarettát kereskedelmi mennyiségben csak erre szakosodott bűnszervezetektől lehet beszerezni Ukrajnában, s Magyarországon is bűnszervezet szükséges a terítéséhez. Ha Legény lebukásakor a becsült ötmillió forint értékű csempészáruból indulunk ki, akkor egy év alatt a „szocialista diplomata misszió” negyedmilliárd forintot is hozhatott a politikus vagy a párt (?) konyhájára.

Sem előbbi, sem utóbbi nem zárható ki – mondta a MH-nak az informátor. Legény ugyanis azt követően, hogy 2018-ban kiesett a parlamentből, szinte „a cipője mellett járt”, ám a Ripost leleplező videója mégis olyan pillanatot örökített meg idén februárban, amely szerint Legény egy háromszáz négyzetméteres, százötvenmillió forintra taksált villában „bujkál” Nyíregyháza legelőkelőbb részén.

Utóbbi pedig a MH forrásai szerint azért sem zárható ki, mert a rendőrség két szocialista számlagyár ügyében is nyomoz, ötven embert már kihallgattak, s több mint négyszáz hamis számlát találtak. Ezek két alpolgármestert és egy volt pártelnököt is érintenek. A Magyar Hírlap által kedden ismertetett nagykátai ügyben a rendőrség tiltott adatszerzés gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

Forrás: Magyar Hírlap

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató