2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Szél és Hadházy ledolgozzák a dudálós tüntetésekért kapott pénzbírságukat

Az elmúlt napokban kapták meg jogerős büntetését a két szerencsétlen provokátor, akik tavaly tavasszal a dudálós felvonulást szerveztek. Szél Bernadett és Hadházy Ákos (függetlenek, korábban az LMP társelnökei, az idei előválasztáson a Momentum jelöltjei) 2020 tavaszán a Facebookon szervezték meg, hogy a Lánchíd budai hídfőjénél lévő körforgalomban együtt dudálnak.

Több dudálós akció is történt, heteken át, és a résztvevők azt akarták, hogy a körforgalom feletti Karmelita kolostorban dolgozó Orbán Viktor is meghallja őket. Akkor is veszélyhelyzet volt érvényben, azaz hagyományos tüntetést nem lehetett tartani, éppen ezért az emberek autóval érkeztek, tettek néhány kört, dudáltak, majd tovább hajtottak.

A bíróság végül az összes résztvevő esetében eltekintett a pénzbírság kivetésétől, így csak azoknak kellett fizetniük, akik a tüntetés helyszínén elfogadták a szabálysértésért kapott csekket, és aláírták, hogy nem vitatják a büntetést. 

Van azonban két kivétel, akik tényleg kaptak pénzbírságot:

Szél Bernadett és Hadházy Ákos. Ők jogerősen fejenként százezer forint bírságot kaptak. 

Szél és Hadházy elvi alapon nem hajlandók befizetni a bírságot. "Nem én követtem el bűnt, hanem azok, akik a kórházakból hazaküldték a beteg embereket" - mondta Szél Bernadett. A véleménynyilvánítás legenyhébb, dudálással kifejezett formája pedig nem lehetne büntethető egy normális demokráciában szerintük, és meggyőződésük, hogy a magyar alkotmány szerint sem lehetne ezt büntetni.

Éppen ezért mindketten arra készülnek, hogy közérdekű munkával váltják ki a pénzbírságot, ami napi 8 órás munka esetén 15 nap, 4 órás esetén 30 nap lenne - utóbbi változat mellett a parlamenti munkájukat sem kellene megszakítaniuk ( Hogy mit? - a szerk.). Szél korábban már dolgozott így egy családsegítő központban, akkor is pénzbírságra büntették egy demonstráció miatt, és akkor is ezt a megoldást választotta. Most is a saját választókerületében keres munkát, vagy családsegítői vagy egészségügyi területen. 

Hadházy Ákos (aki civilben állatorvos) állatmenhelyen dolgozna, illetve ha lehetőséget kap, akkor kórházba menne segédápolónak. Utóbbi lehetőségnek azért is örülne, mert képviselőként nem engedik be a kórházakba, hogy személyesen győződjön meg a járványosztályokon tapasztalható körülményekről. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató