2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Weber tovább vergődik: a jog eszközeivel állítják majd meg Magyarországon a diktatúrát

Európa DNS-ét az összefogás jelenti, ezért számára nem öröm, hanem szomorúság, hogy a Fidesz ott hagyja az EPP strasbourgi képviselőcsoportját – jelentette ki Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője az osztrák Profilnak adott interjújában.

Weber azért hozzátette, ő mindig próbált hidat építeni a Fidesz felé, viszont az utolsó szakaszban már elment a fájdalomküszöbig – idézi az interjúban elhangzottakat a hvg.hu. Mint mondja, tisztában van azzal, hogy Orbán Viktor megszemélyesített ellenségképeket gyárt, azokból él. Szerinte, aki homokzsáknak tekinti az uniót, provokatívan folyton ostorozza a „brüsszeli elitet”, viszont elfordul a jogállamtól, az búcsút int a kereszténydemokrácia alapelveinek.

 

Elmondta azt is, hogy az utolsó csepp az volt, amikor Orbán vétót jelentett be a jogállami mechanizmus ellen. Ezzel pedig egyértelművé vált, hogy az ellentétek igen mélyek, és itt már nem lehet hidat képezni. 

Kihangsúlyozta az interjúban azt is, hogy a Néppárt számára komoly kihívást jelentenek a mindenütt felbukkanó jobboldali-populista pártok. Arra a kérdésre, hogy milyen eszközökkel lehetne megakadályozni a magyar demokrácia további visszaszorulását, azt válaszolta: következetesnek kell maradni és ki kell használni a jogi eszközöket, amihez jelentős segítséget ad, hogy a renitens kormányok csak akkor számíthatnak a brüsszeli pénzekre, ha hajlandóak betartani a jogállami normákat.

Most már csak az marad hátra Weber szerint, hogy az Európai Bizottságnak lesz-e kellő bátorsága élni ezzel a lehetőséggel. Hogy ez mennyire sikerül, annak próbatétele Lengyelország, amely ellen már folyik eljárás, de most Weber úgy látja, tovább kellene menni és jönnie kellene a jogállami vizsgálat második fázisának.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató