2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Zelenszkij hozzálátott Ukrajna felkészítéséhez az Oroszország elleni háborúra

Az, hogy Kijev újabb mészárlást készül véghezvinni a Donbasszban, látható a véletlenül arra vetődő járókelők Kramatorszkban készül felvételeiről. Tankok, BMP-k – egész szerelvények szállítják a haditechnikát délkeletre. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter nyíltan kijelenti, hogy 2025-ig teljes ellenőrzés alá vonja a Donbasszban az orosz-ukrán határt.

Kijev próbálja keresni az okot, hogy miért ne teljesítse a minszki megállapodásokat. Még ha ennek érdekében újból ukránok életét is kell majd áldoznia a Donbasszban.

„Zelenszkijnek a katonai szembenállás egyfajta irányított felszítására van szüksége. Ez kell hogy Kijev segítségére legyen abban, hogy kiszálljon a minszki békefolyamatból. És minthogy ez egy komoly katonai konfliktus egy komoly nukleáris hatalommal, ezért még az is megengedhető, hogy – külföldi csapatoknak az ország területén való tartózkodásával – közvetlen katonai segítséghez folyamodjon” – vélekedik Szergej Sztankevics politológus.

De hogy ne lábatlankodjon senki eme napóleoni tervek megvalósítása során, Zelenszkij valóságos elnyomó gépezetet indított be. Befogta három tévécsatorna újságíróinak száját, és hazaárulás címén büntető eljárást kezdeményezett Anatolij Sarij (2) blogíró ellen. A napokban az Országos Hírközlési Bizottság 426 honlap zárolását követelte az ukrajnai szolgáltatóktól. És végül a házkutatás Jurij Dudkin politológus otthonában, aki egy óvatlan pillanatban elítélte a tévécsatornák bezárását., Ahhoz, hogy valaki ellen vádat emeljenek, még Porosenkó idejében is több kellett annál, mint hogy vendége legyen egy tévé showműsornak.

Most pedig, hogy egy hete Zelenszkij szankciókat vezetett be Viktor Medvedcsuk, az „Ellenzéki Platform az Életért” párt vezetője és elvbarátai ellen, az SZBU különleges alakulatai bekerítették a párt székházát és megbénították parlamenti képviselőinek munkáját.

„Ez nem más, mint a hatalom agóniája. Ami abban a kuplerájban fejeződik ki, ami az országban uralkodik. Amit a hatalom tesz, az törvénytelen. Amely érzi, hogy ellenfelei immár a sarkában vannak, és akik az emberek támogatásával megelőzték a vezető kormánypártot. És, szerintünk, ez vezérli Zelenszkij cselekedeteit, mind a politikai üldöztetéssel, mind pedig a diktatúra megteremtésével, a hatalom elbitorlásával kapcsolatos kérdésekben velünk folytatott harcában” – mondta Medvedcsuk.

Zelenszkij hallgatólagos támogatásával a Nemzetbiztonsági Tanácsból mostanra az ország legfőbb büntető szerve lett. Ülésein mindenféle törvényes eljárás mellőzésével járnak el a nem kívánatos személyekkel szemben. A legújabb intézkedésük, hogy kizárták az Első Független Adót, műsorainak sugárzásából. Ezt a tévécsatornát azok az újságírók hozták létre, akik Zelenszkij bűnéből, munka nélkül maradtak.

A Minisztertanácsot megbízták: két hónap alatt dolgozza ki annak a módszertanát, hogy miként lehet kiszűrni a kettős állampolgársággal rendelkező ukránokat. A parlamentben már azt vitatják, hogy mik legyenek majd a büntetési tételek a Krím, a Donyecki (DNR) illetve Luganszki (LNR) Népköztársaság lakosai számára, akik közül majdnem mindenkinek van már orosz állampolgársága. 15 évig terjedő szabadságvesztéssel lesznek majd sújthatók a Kijev által nem ellenőrzött területeken dolgozó közhivatalnokoknak. És ugyanennyivel a tanárok is. Ők állítólag azért, mert „bevezették az agresszor ország tanrendjét”.

Miután ehhez elnyerte a Fehér Ház támogatását, Zelenszkij aláírta „a Krím-félsziget de-okkupálásáról”, illetve a „Krími Platform” beindításáról szóló rendeletét. Az utóbbival kapcsolatos csúcstalálkozót májusra tervezik. Zelenszkij elgondolása szerint ez a nemzetközi fórum az Oroszországra gyakorolandó nyomás egy újabb eszköze lesz, amivel „pokolivá” lehet majd tenni a Krím témáját Moszkva számára.

„Zelenszkij – az itt végrehajtó. Az irányítókat ismerjük, azok az óceánon túl vannak. A kampányt az amerikai kurátorok folytatják, akik úgy határoztak, hogy Ukrajnát nyíltan Oroszország elleni faltörő kossá változtatják. E faltörő koson belül pedig sem demokratikus szabadságjogoknak, sem alternatív véleményeknek nem szabad lenniük” – vélekedik Vlagyimir Zsarihin, a FÁK Országok Intézetének igazgató-helyettese.

Ahhoz, hogy a Nyugat kedvében járjon, Zelenszkij kész az észak-atlanti szövetség előtt korlátlanul megnyitni Ukrajna légterét. Az ukrán elnök arra kéri a NATO-t, hogy bővítse jelenlétét a Fekete-tengeren. Ám itt a Szövetséget kellemetlen meglepetés várja.

„Honvédelmi Minisztériumunk előre látta az ukrajnai fejlemények ilyetén alakulását. Azt, hogy Ukrajna felajánlja területét a NATO-nak, legálissá teszi fegyveres erőinek ott tartózkodását. Nem véletlen, hogy éppen a Déli Katonai Körzetének megerősítése az elsők között vette kezdetét. Ahol most elegendő erő és eszköz áll rendelkezésre bármiféle agresszió visszaveréséhez, többek között a Krímben is” – mondta Alekszej Leonkov katonai szakértő.

Forrás: Oroszhirek.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató