2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Ügyészi vizsgálat indult egy migránsokat szállító civilszervezet ellen

Illegális bevándorlás elősegítésének feltételezett gyanúja miatt rendeltek el nyomozást, miután a Mediterranea Saving Humans nevű civil szervezet pénzt kaphatott az AP Moeller-Maersk dán hajózási társaságtól, miután átengedték a saját hajójukra az egyik teherhajó fedélzetén rekedt 27 migránst.

Illegális bevándorlás elősegítésének feltételezett gyanúja miatt rendelt el nyomozást az olaszországi Ragusa államügyésze a két hajó személyzetével szemben, illetve a két vállalattal szemben.
 
A vád szerint a migránsok átvétele a máltai és az olasz hatóságokkal való konzultáció nélkül történt, és az ügyészség szerint nem volt indokolt az egészségügyi jellegű vészhelyzet, amit a vontatóhajóra 2020. szeptember 12-én illegálisan felszálló mentők csapata által készített orvosi jelentés állapított meg.
 
A gyanúsítottak a Mediterranea Saving Humans vezetői, közöttük Luca Casarini baloldali aktivista, a Mare Jonio hajó misszióvezetője, valamint a szervezetet finanszírozó Beppe Caccia ismert baloldali politológus, a hajó kapitánya és a migránsok szállítását dokumentáló rendező.
 
Az illegális bevándorlókat az "orvosi csapatunk súlyos pszicho-fizikai állapotban találta", ezért azonnal átengedtük őket a saját hajónkra, hogy minél előbb partot érhessenek- nyilatkozta a Mediterranea Saving Humans.
 
A vizsgálatot egy olyan nyomozó csoportra bízták, amely a katonákból rendőrökből és haditengerészekből áll. A nyilatkozatok alapján a csoport telefonos lehallgatásokkal, pénzügyi nyomozással és okirati bizonyítékokkal rendelkezik.
 
A Mediterranea Saving Humans tagadja, hogy pénzt fogadott volna el a migránsok átvételéért.
 
Az ügyben Matteo Salvini a Liga vezetője, és Giorgia Meloni is bejelentette, hogy "sürgős megbeszélést kérnek a miniszterelnökkel és a belügyminiszterrel", és kérték, hogy minél hamarabb kidolgozásra kerüljön az új bevándorlási stratégia.
 
Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató