2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Beteg világ: Debütált Banglades első transznemű híradósa

Első műsora végén elsírta magát Tashnuva Anan Shishir, Banglades első transznemű híradósa. A 29 éves nő sok évnyi fizikai erőszakot, bullyingot és öngyilkossági kísérletet túlélve jutott el eddig a jelentős pillanatig, amivel reményt ad az ország LMBTQ közösségének - írja a Soros-blog.

A dél-ázsiai országban körülbelül 1,5 millió transznemű ember él, akik súlyos diszkriminációnak és zaklatásnak vannak kitéve, ezért többségük koldulásból él vagy prostitúcióra kényszerül. Shishirt sem fogadták el a saját közösségében, négyszer kísérelt meg öngyilkosságot, végül elmenekült otthonról, először Dhakába, majd Narayanganjba. Ott elkezdett dolgozni, tanulni, és megkezdte a hormonterápiát. Ő az első transznemű Bangladesben, aki mesterképzésen tanul, közegészségügyi szakra jár.

Bár a kormány 2013 óta engedélyezi, hogy a transznemű emberek önálló nemként azonosítsák magukat és szavazhatnak is így, eközben még érvényben vannak olyan régi törvények is az országban, melyek büntetik az azonos neműek közti szexuális kapcsolatot.

 A Boikshani TV szóvivője azt nyilatkozta, fel vannak készülve rá, hogy a konzervatív nézőknek nem fog tetszeni Shishir szereplése, de a csatorna esélyt akart neki adni és történelmi lépésnek nevezték, hogy transznemű híradósuk is van. Shishir azt mondta, korábban más tévékhez is jelentkezett, de mindig elutasították. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató