2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Müller Cecília: Rendkívül súlyos a járványügyi helyzet Magyarországon

Eddig sosem tapasztalt mértékű romlás jellemzi az elmúlt napok járványügyi adatait, kiemelten fontos ezért a higiénés szabályok betartása és a védőoltás felvétele – közölte az országos tiszti főorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília kifejtette: néhány nap alatt 5–10 ezer fővel nőtt az aktív betegek száma, az elmúlt 24 órában 6494 új fertőzöttet találtak. Mostanáig december 7-én voltak a legtöbben lélegeztetőgépen (674-en) és december 8-án a legtöbben kórházban (8045-en), de ezek a „rekordok” most megdőltek:

kórházi kezelés alatt 8270-en állnak, lélegeztetőgépen 833-an vannak.

Hozzátette, ez súlyos terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre, naponta újabb kórtermeket kell megnyitni a koronavírusos betegek számára.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy a környezet-egészségügyi adatok is romlanak, a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége gyakorlatilag valamennyi nagyváros esetében nőtt,

emiatt a következő napokban még nem lesz javulás, „a fertőzöttek számának emelkedésével kell számolni”.

Kiss Róbert alezredes elmondta: Ausztria – több más európai országgal együtt – Magyarországot is a magas fertőzöttségű országok kategóriájába sorolta. Az osztrák–magyar határszakaszon a németországi továbbutazás feltételeit is vizsgálják: ha a célország Németország, és az oda való beutazás feltételei nem állnak fenn, már az Ausztriába történő belépést is megtagadják.

Az alezredes arról is beszámolt, hogy a hétfőtől szigorított szabályok értelmében mindenhol kötelező lett a maszkviselés. Ennek nyomán az eddigieknél lényegesen több, összesen 504 rendőri intézkedésre volt szükség. 

Ugyanakkor kiemelte: ahol eddig nem volt kötelező a maszkviselés, ott a legenyhébb intézkedéssel, figyelmeztetéssel éltek a rendőrök.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató